Дежурните детски градини удобство за лекарите родители на първа линия

В Стара Загора детска градина „Зорница” и яслена група от днес са дежурни по време на строгите ограничителни мерки, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Детските заведения посрещат децата на хората, които са ангажирани денонощно в борбата с коронавируса-лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID-отделения, както и на хора с други професии, които са на първа линия в борбата със заразата.

Детската градина ще бъде дежурна до 21 декември. Нуждаещите се родители трябва да подадат заявления на място в детското заведение и да представят здравния картон на детето, който удостоверява докога то е посещавало ясла или градина и че не е било в контакт със заразно болни. До момента 11 лекари и медицински сестри са се възползвали от дежурното детско заведение.

,,Работното време е от 6:30 до 18:30 часа. Създадохме организация за подаване на заявления в края на миналата седмица, всички документи, които интересуват родителите са качени на нашия сайт. През тези три седмици по всяко време може да се подаде заявление за прием на детето“, заяви Алис Явашева, директор ДГ ,,Зорница“.

Дежурната детска градина е удобство за хора, които нямат на кого да оставят децата си, споделят родителите.

,,Аз съм зъболекар, не съм спряла да работя. Баща му работи в COVID-отделението на болница ,,Берое“. За кратко леля му ни помогна, но като цяло се справяме сами. Изключително съм доволна. Това е едно голямо облекчение и помощ. Няма на кого да се доверя“, заяви Милица Арсовска – Касърова.

Вера Василева работи в пулмологичното отделение на местната Окръжна болница. „Общо взето направиха ни КОВИД отделение от може би близо 2 месеца и така обслужваме половината болница. По принцип има една баба, която е пенсионерка, но в момента тя гледа да си опази здравето и аз също съм на това мнение. По добре да ми е здрава,отколкото болна“, сподели тя.

По-малките деца могат да посещават дежурна Детска ясла №7 „Еделвайс”. /БГНЕС