Диабетиците да избягват райската ябълка

Диетологът Анастасия Гаврикова каза пред в. „Известия”, че един от най-популярните плодове през есенно-зимния период – райската ябълка е противопоказен при някои заболявания.

Специалистът отбеляза, че райската ябълка съдържа голямо количество естествено срещащи се захари и въглехидрати, които не засищат тялото за дълго време.

Райската ябълка не се препоръчва за хора със захарен диабет, панкреатит в остър стадий, както и за тези, които страдат от проблеми с червата и особено от констипация.

Плодът ще бъде от полза само за хората без тези заболявания. Въпреки това, най-добре да се консумира със здравословни мазнини като ядки. „Можете да ядете не повече от 200-300 грама райска ябълка на ден“, подчерта диетологът.

„Райската ябълка съдържа голямо количество полезни микроелементи: витамини от група В, витамини С, Е, калий, фосфор, магнезий, калций и манган, флавоноиди, полифеноли, диетични фибри. Тя има антиоксидантни свойства, успокояващо действие, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и укрепва имунната система“, обобщи Гаврикова./БГНЕС