Диалогът Москва – Берлин: откровен и насочен към компромиси

При управлението на Ангела Меркел диалогът между Германия и Русия беше откровен, съдържателен и насочен към търсенето на компромиси, заяви руският президент Владимир Путин.

В петък Меркел бе на прощална визита в Москва преди края на мандата си като канцлер на Германия.

„Не мога да давам оценка за работата на федералния канцлер“, каза Путин, но подчерта, че Меркел „с право е сред най-авторитетните европейски и световни лидери“, което „не може да не предизвиква уважение“.

Афганистан

По време на разговорите двамата лидери са обсъдили ситуацията в Афганистан. Движение „Талибан“ контролира почти цялата територия на страната, включително столицата Кабул. Това са реалностите и трябва да се съобразяваме с тях, подчерта руският президент. Сега е важно да не се допусне проникването на терористи в съседните държави, включително под прикритието на бежанци, а процесът на „въвеждане на обществен ред“ от страна на талибаните трябва да се следи внимателно от международната общност с координиращата роля на Съвета за сигурност на ООН, смята той.

Путин заяви, че операцията на НАТО в Афганистан няма как да бъде определена като успешна, но „не е в наш интерес на тъпчем на едно място и да говорим за някакъв провал“, смята той.

За Берлин от приоритетно значение е оказването на помощ на хората, които са сътрудничели на Германия по време на 20-годишната операция на НАТО.

„Тези хора, които ни помагаха – на бундесвера, на полицията, трябва да имат възможност да напуснат Афганистан“, смята Меркел. Тя се обърна към руската страна с молба при преговорите с талибаните да засегнат и въпроса за хуманитарната помощ от страна на ООН.

Украйна

Путин помоли Меркел, която ще посети Киев на 22 август, „да повлияе на украинската страна за изпълнението на всички поети по-рано ангажименти“.

Москва остава с впечатлението, че ръководството на Украйна е решило „да се откаже по принцип от мирното разрешаване на ситуацията“ и на практика не смята да изпълнява Минските споразумения. Приетия от Киев закон за преходния период в Донбас „би означавало фактическо едностранно излизане на Украйна от минския процес“, подчерта президентът.

Според Меркел „нормандският формат“ не успя да постигне целите си, но това е единствения политическия формат за обсъждане на спорните въпроси. „С този формат трябва да се отнасяме внимателно“, убедена е тя.

За транзита на газ

„Северен поток-2“ е почти завършен – остават още 15 километра по море. Той е с 2 000 км по-кратък от маршрута през територията на Украйна и позволява да се намалят пет пъти емисиите по време на транзита на газ за Европа, подчерта Владимир Путин.

Той заяви, че Русия е готова и след 2024 г. да транзитира газ през територията на Украйна, „но трябва да уточним за какъв срок и в какъв обем, а за целта трябва да получим отговор, включително от нашите европейски партньори, какво количество възнамеряват да купуват от нас“. Освен това договорът за транзит ще зависи и от състоянието на украинската газопреносна система.

Германия продължава да отстоява позицията транзитът на газ през Украйна да остане и след 2024 г., подчерта Ангела Меркел.

„Чувстваме се отговорни за това“, каза тя.

За Навални

Според германския канцлер, присъдата на Навални е „неприемлива“, а ситуацията около него е „потискаща“. Тя призова руският блогър да бъде освободен незабавно.

На свой ред руският президент заяви, че Навални е осъден „не заради своята политическа дейност, а за криминално престъпление спрямо чуждестранни партньори“.

„Борбата с корупцията е важна, но тя не трябва да се използва като инструмент за политическа борба“, подчерта той. /БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия