Дидие Рейндерс: България да ускори усилията за попълване на състава на ВСС

Искам да ви поздравя за успехите на България и по-конкретно за приключването на Механизма за сътрудничество и проверка и приемането ви в Шенген. Знам, че следващото ми посещение ще бъде след приемането ви в Шенгенското пространство по въздух. По отношение на върховенството на закона, това е изключително важно за ЕС. Гаранциите за това са много важни за ЕС и националните парламенти.

Това заяви европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс по време на изслушването си в съвместното заседание на Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, Комисията по конституционни въпроси и Комисията по правни въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Рейндерс представи Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г. Рейндерс уточни, че вече е провел разговори с правосъдния министър Атанас Славов и са обсъдили доклада. “С новия доклад минаваме към конкретни препоръки към всяка държава членка. Имаме четири глави за всяка държава членка”, поясни той.

“По отношение на системата и независимостта на системата ние разглеждаме отговорността на главния прокурор като стъпваме на констатациите от предишните доклади и ангажиментите поети към България от предходните периоди. Трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки по отношение на независимостта на съдиите и дигитализацията на правосъдието”, смята Рейндерс.

“Знаем, че националната стратегия за борба с корупцията продължава”, каза той и напомни за предприетата реформа на КПКОНПИ. Според него действията на страната ни са в правилната посока, но по думите му все още има какво да се желае по отношение на политическата независимост на членовете на комисията. “Трябва да обсъдим детайли по отношение на назначаването на членовете на комисията”, коментира той.

Рейндерс съобщи, че предстои работна група да започне да следи за спазването на свободата на словото и защитата на журналистите от преследване. “Защитата на журналистите остава много важна тема и трябва да се работи за по-добра прозрачност за собствеността на медиите”, категоричен е еврокомисарят.

В доклад за 2023 България е получила няколко препоръки - ускоряване на усилията за попълване на състава на ВСС, да е налице целесъобразен механизъм за санкциониране на държавни средства за реклами разпределени към различни медии и др. Комисията ще отправи доклад към държавите членки за поканването на Албания, Сърбия, РСМ за участие в преговори за участие в Механизма за сътрудничество и проверка”, добави той.

“България е активен член в процеса на върховенството на закона от приемането ви в ЕС. Диалогът трябва да продължи и се надявам да получим подкрепа за укрепването на върховенството на закона.

Надявам се да ни подкрепите за предоставянето на военна помощ за Украйна”, каза еврокомисарят.

Той коментира и какво трябва да се направи, за да се гарантира независимостта на хората в правната система. “Трябва да вземете предвид препоръките на много важни органи. Работим по много реформи, но е много важно да се спазват препоръките. В крайна сметка това, което е много важно е независимостта на членовете на правната система. Много е важно да сте уверени, че разполагате с квалифицирани хора и че те са политически независими”, смята Рейндерс. /БГНЕС