Die Welt: Насилието в Беларус трябва да спре незабавно

Вече шест седмици Беларус се ползва с привилегия, за която преговаря десет години и която чака още по-дълго. Става въпрос за опростяване на визовия режим, когато гражданите на Беларус посещават страните от Шенгенската зона на Европейския съюз. На този фон опитът на Александър Лукашенко да манипулира президентските избори, за да запази властта си, изглежда пълна глупост. Мастилото по споразумението, подписано в края на май, все още не е изсъхнало и наистина ли Лукашенко мисли, че може да стреля по демонстранти пред вратите на ЕС и да сплашва политическите си съперници? Дали още не е разбрал какво е истинското му положение?

Беларус е в отчайващо икономически положение. След разпадането на СССР страната постигна впечатляваща икономическа и социална стабилност благодарение на доставките на евтини енергийни ресурси от Русия. Решението на Владимир Путин обаче да постави всички доставки на петрол на световни цени и да премахне привилегиите за Беларус чрез данъчна реформа в Русия подкопа основата на успешния икономически модел на Лукашенко.

Естествено, Китай е готов да даде рамо на Лукашенко. Китай обаче не може да му предложи нефтопроводи и пристанища. Това е във възможностите само на ЕС. Привилегиите за износ от Брюксел и евтин петрол, например от Саудитска Арабия, доставяни през европейските пристанища, са единствената алтернатива за Лукашенко да избяга от задушаващата прегръдка на Путин. Не на последно място, за това му трябваше и визовото споразумение.

Смята ли, че ЕС няма да иска и няма да може да отмени споразумението и да наложи санкции? Наистина ли Лукашенко смята, че ЕС ще се страхува, ако е необходимо, да затвори европейските пристанища за Беларус и да постави финансовите потоци от кръгове, близки до беларуското правителство в зоната на ЕС, под строг контрол? Всеки, който иска да получи помощ от Брюксел, трябва да спре да разглежда Беларус като своя лична собственост. Ако Лукашенко пренебрегне това и използва военните срещу нарастващия брой демонстранти, тогава Европейският съюз трябва незабавно и много ясно да заяви: насилието не се възнаграждава, когато имате нужда от приятели, за да оцелеете. /БГНЕС

-----------------------------------------

Торстен Крауел, „Die Welt”