Диетолог предупреди за опасностите от преяждането с печени меса по празниците

Антонина Стародубова, главен диетолог в Московския здравен отдел, заяви пред РИА Новости, че по време на майските празници е по-добре да не се ядат много кебаби и меса на скара и да не се злоупотребяват с алкохол. Прекаляването с тях може да доведе до влошаване на хроничните заболявания и да отключи нови, по-специално подагра.

"Ако в рамките на 10 дни ядем много протеини, може да има обостряне на хронични заболявания и да се появят някои остри заболявания като подаграта. Хората може и да не знаят какви болести имат. Ако се прекалява с червените меса и червеното вино пристъпът на подагра може да се появи за първи път ”, каза Стародубова.

Тя отбеляза, че за да се предотврати преяждането, зеленчуците и плодовете трябва да бъдат включени в диетата. И шишчетата на скара е най-добре да преглъщаме с вода, тъй като подсладените напитки усилват калоричността на празничните ястия.

Подаграта е хронично заболяване на ставите и тъканите, дължащо се на отлагането на соли на пикочната киселина, причинени от метаболитни нарушения. Характеризира се с остри пристъпи на болка и възпаление./БГНЕС