Диетолози: Стафидите забавят стареенето и укрепват сърцето

Някои ферментирали и сушени плодове и зеленчуци помагат да се забави стареенето, казва диетологът Елена Соломатина. Сред полезните за възрастните хора сушени плодове тя посочва на първо място стафидите.


Според нея стафидите - особено тъмните, съдържат много антиоксиданти, което е полезно за сърцето, нервите и организма като цяло. "Гроздето е богато на полифеноли - антиоксиданти, които забавят стареенето, укрепват както сърдечно-съдовата, така и нервната система, предотвратяват оксидативния стрес", каза тя.

Сушените плодове са богати на калий и магнезий. "Калият е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул, сърдечно-съдовата система, извеждането на излишните течности от организма. Магнезият понижава кръвното налягане, подобрява здравето на костите, успокоява", обясни диетологът. Освен това, подчерта тя, магнезият отпуска гладката мускулатура и спомага за нормалното функциониране на червата.

В същото време, предупреждава Соломатина, стафидите трябва да се консумират внимателно и в ограничени количества от хора с диабет и инсулинова резистентност, защото съдържат много захар. /БГНЕС