Диляна Грозданова: Трифонов действа авторитарно, така правят в Евразия

Слави Трифонов има авторитарно поведение. Подобен тип поведение и начин на управление ни водят в Евразия и ни отдалечават от европейското семейство.

Това заяви в интервю за БГНЕС известният журналист Диляна Грозданова.

„Поведението на Слави Трифонов при представянето на неговия кабинет е авторитарно и унизително за всички парламентарно представени партии. Получи се като в поговорката попаднахме от трън та на глог. Гражданите са изключително разочаровани, защото искаха смяна на модела на управление, което се характеризираше със силен авторитаризъм, с обидно поведение към парламента, с обидно поведение от страна на Бойко Борисов към неговите министри и неговия политически актив. Хората се срамуваха да гледат неговите седянки. Сега изведнъж виждаме пак същото нещо“, заяви Диляна Грозданова.

Тя е категорична, че независимо от къде е направено неговото обръщение – дали от Фейсбук, или от една телевизия, която общо взето не става за гледане – то е недопустимо.

Грозданова прогнозира, че страната върви към нови избори две в едно, което може да доведе до по-голяма избирателна активност.

„Надявам се тогава да има повече здрав разум у българина и повече политическа култура у тези, които бъдат излъчени за депутати, защото специално при Слави Трифонов е очевадна липсата на всякаква политическа култура, а дори и на обща и на здрав разум“, каза известният журналист и дългогодишен телевизионен водещ на едно от най-рейтинговите публицистични предавания на БНТ „Отзвук“.

Тя смята за елементарен начина на мислене, при който Трифонов би заявил на своя електорат: „Направих правителство, а те не го приеха. Спазвам си обещанието към вас, гласувайте повече за мен“.

Диляна Грозданова не познава хората приели да станат министри в предложения проектокабинет на „Има такъв народ“.

„Познавам Николай Василев, не е лош икономист и има десни възгледи. Не познавам голяма част от министрите, но ми е жал за младите хора вътре, които може би имат потенциал, но са изгорени по този начин“, отбеляза тя.

По-лошото, според нея, е че засега сме чули само възгледите на Трифонов. „Тези негови приоритети въобще не са приоритети, може би са част от някакъв приоритет, който не беше заявен“, уточни Грозданова.

А затова какви интереси се прокрадват зад това, Диляна Грозданова отговаря така: „Може би хората говорят, че са на ДПС, защото те отдавна искаха такъв кабинет. Нямам доказателства за това. Единствено ме навежда на тази мисъл, че ДПС до момента не са се изказали въобще по въпроса каква ще бъде тяхната позиция“.

Тя се спря и на медийната среда у нас, която за голямо нейно съжаление отдавна се е превърнала по-скоро в PR

„Това започна, когато Делян Пеевски влезе много солидно в медиите. Бойко Борисов много се интересува от медиите и своя PR и от това хората да харесват неговия начин на упражняване на властта. Нещо като краля на Саудитска Арабия – всичко е негово. А на народа е това, което той пожелае да даде на своите велможи.

Още от тогава журналистите започнаха да се съобразяват с това кой е силният на деня и кой им дава пари. Това беше донякъде обяснимо, защото изведнъж се стесниха възможностите да намерят професионална реализация. Това беше обяснимо за един етап от времето. Сега вече става унизително и за самите хора, които се наричат журналисти да се държат по този слугински начин“, заяви Грозданова.

Единственият, който никога не се е обаждал за някоя медия, нито е упражнявал натиск върху нея, е Симеон Сакскобургготски.

„Той има други грехове към политическата култура и обстановка в страната, включително и това, че волно или неволно създаде Бойко Борисов, Делян Пеевски и един начин на разпределение на богатствата, който не беше много добър. Но в същото време при Симеон Сакскобургготски България се разви изключително, ставайки член на НАТО и започвайки преговори за ЕС. Това бяха изключителни постижения. Специално за ЕС до голяма степен именно заради неговата личност ни приеха спешно“, отбеляза Грозданова.

А сега...

„Сега се вижда, че се насочваме към Евразия, не толкова към другите страни членки на ЕС. Не се насочваме към белите държави и европейското семейство заради начина, по който се съгласяваме да бъдем управлявани“, заяви известният журналист и добави:

„Удовлетворена съм от работата на служебния кабинет. Удивена съм от поведението след изборите, особено на Слави Трифонов и неговите сценаристи. Поведението на Тошко Йорданов ми направи лошо впечатление още по времето на 45 Народно събрание, където той правеше знаци на депутатите от своята парламентарна група да не говорят. Това е точно в разрез на желанието на българите да се поставят проблемите и да се търсят отговори на тези проблеми“, каза в заключение Диляна Грозданова. /БГНЕС