Димче Петкоски: Проблемът е в УДБАшите в РСМ, а не във „фашистка“ България

Включването на българите в Конституцията ще бъде точката, от която ще започне европеизирането на РС Македония.

Така нареченият „спор“ с България е всъщност съпротивата на група олигарси, които искат да държат РСМ като заложник. Те контролират всички институции и ресурси, смятайки ги за наследствени и се страхуват, че могат да ги загубят

Дискриминацията срещу българите в РСМ започва с това, че те не могат да получат работа в държавните институции и стига до там, че дори няма директна автобусна линия между Скопие и София.

В РСМ днес наблюдаваме системно изкривяване на истината, виждаме как културно наследство на България агресивно се фалшифицира. Целта е това наследство да се изтрие, да се изтрие колективната памет на гражданите, които се чувстват българи.

Това заяви в интервю за БГНЕС Димче Петкоски.

Димче Петкоски е един от основателите на сдружението за Македонско-Българско приятелство (МБП). Бивш секретар на МБП, основател на политическата партия Граждански демократичен съюз и секретар на партията. Учител по философия.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: Вашата партия Граждански демократичен съюз подкрепи инициативата на българските неправителствени организации от РС Македония, подписвайки писмо, изпратено до българския политически елит с конкретни изисквания, защо подкрепихте тази инициатива?

Димче Петкоски: Гражданският демократичен съюз е партия позиционирана център-дясно на политическата ос и в основата си е платформа на силни личности. ГДС беше сформирана и подкрепена от членове и симпатизанти, които са част от различни етнически групи с различни религиозни вярвания. Искам да подчертая, че самият председател на партията е македонски българин. В нашите партийни структури винаги се е говорело за тези различия. Те са нашето най-голямо богатство и политически капитал. Наше верую е, че силният индивид ще бъде ценността, която ще ни води в бъдещето, заедно с целият западен свят.

Въпросът дали българите трябва да влязат в Конституцията на РС Македония и техните права да бъдат гарантирани, както това важи за другите етнически групи, е право, което само по себе си произлиза от самата Конституция и не виждам нищо спорно в това. Решението на този проблем, ще бъде точката, откъдето ще започне процесът на европеизиране на РС Македония. Ние, заедно с Република България, ЕС и нашите приятели от Западна Европа, можем да преодолеем всички разлики, за да можем най-накрая да бъдем заедно в европейското семейство, където и естествено принадлежим. ГДС подкрепи инициативата на българските организации, заради това, че тази инициатива е европейска ценност.

БГНЕС: Част от македонския елит се противопоставя на искането за вписване на българите в Конституцията на РС Македония. Защо?

Димче Петкоски: Терминът „спор“ с Република България и цялата сага, която възниква от поредицата сложни проблеми, които пораждат конфликти, всъщност не са спор, а съпротива на група олигарси и техните близки сътрудници, които чрез интриги държат РС Македония като заложник от създаването й като държава до днес. Най-голямата цена разбира се плащат гражданите на РС Македония, които се чувстват българи. Интригантите са вкопчени в своите позиции, заради личния си интерес и са подготвени да използват най-сурови методи, каквито човек може да си представи в 21 век, за да постигнат целите си. Тяхната съпротива ще бъде ожесточена до края на всяка цена, защото всички институции и ресурси са под техен контрол повече от 100 години. Те вярват, че тези ресурси са тяхното семейно наследство, оставено им от бабите и дядовците им и техните деца са тези, които трябва да продължат да управляват в Македония завинаги. С Преспанското споразумение, мислейки, че отново ще успеят да заобиколят Република България, отвориха кутията на Пандора. Сега въпросът е "Какво следва?". Прегрупират се и търсят изход от патовата ситуация, в която са се озовали, защитавайки ги само своите лични интереси, чрез манипулиране на гражданите. Но това е добре, защото досега те никога не са били в задънена улица и трябва да осъзнаят колко много зло са причинили не само на българите в Македония, но и на албанците и на други етноси. Има една народна поговорка: „Който копае гроб другиму, сам пада в него“. Точно това се случи, удбашите паднаха в трапа, изкопан за България от самите тях. Исторически момент и исторически шанс е, остатъците от УДБА да преразгледат какво са правели те и техните предци и какво им е било на онези честни и миролюбиви хора, които са станали жертва на техните репресии, унижения и убийство, просто защото са се чувствали българи.

БГНЕС: Има ли дискриминация спрямо българите в Македония?

Димче Петкоски: Разбира се, че има. Ето и примери: Съгласно Закона за празниците на РС Македония (Държавен вестник на РС Македония, бр. 21/98 г. и

18/07) през 2021 г. неработни дни са:

- За гражданите, принадлежащи към албанската общност в РС Македония • 22

Ноември (понеделник), Ден на албанската азбука;

- За гражданите, принадлежащи към сръбската общност в РС Македония • 27 януари

(сряда), Свети Сава;

- За гражданите, принадлежащи към ромската общност в РС Македония • 08 април

(четвъртък), Международен ден на ромите;

- За гражданите, принадлежащи към влашката общност в РС Македония • 23 май

(неделя), Национален празник на власите;

- За гражданите, принадлежащи към еврейската общност в РС Македония • 16

септември (четвъртък), Йом Кипур, първият ден на Йом Кипур;

- За гражданите, принадлежащи към бошняшката общност в РС Македония • 28

Септември (вторник), Международен ден на бошняците;

- За гражданите, принадлежащи към турската общност в РС Македония • 21 декември

(вторник), Ден на преподаването на турски език.

Няма национален празник, който гражданите от българската общност могат да го празнуват на достоен начин, както всички останали етнически общности, това не е ли дискриминация? Ето предлагам 3-ти март - Освобождението на България да бъде национален празник в РС Македония.

Дискриминация е и когато всички обяви за работа в държавната администрация, където като критерии е изтъкната и етническата принадлежност и всички, които се декларират като българи в РС Македония, нямат никакъв шанс за работа. Дискриминация е, когато на нито една медия не могат да се публикуват позициите на българските неправителствени организации. Българите в Македония са напълно цензурирани. Дискриминацията стига до там, че дори липсва редовна автобусна линия между Скопие – София и гражданите трябва да се оправят както намерят за добре в 21 век! Представете си, няма автобусна линия между две съседни столици, които са само на 240 км разстояние една от друга. Дискриминацията съществува във всички сегменти на социалния живот в РС Македония. Надявам се всичко това да приключи и българите да се изравнят с всички останали етнически групи.

БГНЕС: Има ли език на омразата и фалшифициране на историята?

Димче Петкоски: Езикът на омразата и фалшифицирането на историята в РС Македония е практика, която се прилага от същата група хора, които не мислят доброто на нашата държава. Днес в училищата в РС Македония се преподава, че българите са фашисти и убийци. Представете си как се чувстват тези млади хора, които от една страна учат, че българите са фашисти и убийци, а от друга страна родителите им казват, че българите са техни предци! Представете си чувствата на тези ученици по отношение на техните съученици, представете си какво преживяват тези млади хора!

В Македония днес наблюдаваме системно изкривяване на истината, виждаме как културно наследство на България агресивно се фалшифицира. Целта е това наследство да се изтрие, да се изтрие колективната памет на гражданите, които се чувстват българи.

Всеки ден виждаме как се изтриват или променят имена на паметници, видяхме как се руши паметникът на загиналите български туристи в потъналият кораб „Илинден“ в Охрид. Виждаме как, където и да има Б от името България, тя трябва да се изтрие и да не съществува. Ние виждаме това тук, България го вижда, Европа го вижда, вижда го западната цивилизация, вижда го целият свят. Страхът поражда омраза, щом омразата към българската общност е толкова голям, значи страхът на някои структури в РС Македония е огромен. В този смисъл ги питаме от какво толкова се страхуват? Това, което мога да кажа на тези хора е, че няма причина за страх, Република България е държава, която отстоява и е в неин интерес РС Македония да продължи напред и да се развива като член на НАТО и Европейския съюз, просто няма причина за страх. Ето, нека отговорят откъде идва този страх, без да използват реториката, че българите са фашисти, без да плюят цял един народ, че е фашистки. Канцлерът на Австрия, г-н Себастиан Курц (сега в оставка), беше канен на предизборни митинги, говореше, бързаха да се снимат с него, сега се снимат с Виктор Орбан, призовават за приятелство с тези страни. Но нали и тези държави са били в съюз с фашистите и нацистите? Това означава ли, че австрийският и унгарският народ са фашисти? След това, един от партийните лидери в РС Македония потърси и получи убежище в страна, която според тяхната логика трябва да е фашистка. Това означава ли, че почетният председател на ДПМНЕ е фашист? Не съм чул или прочел някой да е казал или написал, че Австрия или Унгария са фашистки държави или пък някой да води ежедневна черна кампания срещу тях. Следователно, проблемът е в УДБАшите в РС Македония, а не във „фашистка България“, защото са засегнати техните частни доходоносни интереси, а основна роля има и страхът да не загубят наследените длъжности за управление в РС Македония.

Страхуват се определени структури в МВР и Министерството на отбраната. Те няма да могат да получат индулгенция, така че няма да могат да останат на своите постове. Страхуват се и онези от съдебната система, защото са назначени чрез партийните директиви и тефтерите на „Дълбоката държава“.

БГНЕС: Как виждате РС Македония след 20 години?

Димче Петкоски: Започването на преговорите с Европейския съюз ще означава безопасно бъдеще за РС Македония, държава, която ще бъде икономически по-силна, държава на ценностите, държава, в която всеки може да се чувства горд и достоен, независимо от религията си, етническата или друга принадлежност. РС Македония ще бъде държава на силни личности. /БГНЕС