Димитър Димитров: България и РС Македония имат горда история, няма място за срам

Нито българите, нито нашите сънародници от РС Македония, имаме основание да се срамуваме от българската история. Това заяви в интервю за БГНЕС издателят Димитър М. Димитров по повод на книгата „България и Македония. История и политика“, която опровергава лъжите на македонските историци.

„В началото имаше идея книгата да бъде 400-500 страници, но темите, върху които се спряхме, наложиха увеличение на обема. Само първата част е 520 страници. Втората част ще бъде между 500 и 600 страници. Това е фактически отговорът на българската наука на тези спекулации, които се правят с общата ни история“, каза Димитров, който е управител на издателството „Тангра“.

Той е провокиран да издаде книгата от спора със Скопие и наглостта на късопаметните македонски политици и техните поръчкови историци. В нея са изложени документи и факти.

„Целта ни беше да покажем документите от Филип и Александър Македонски до днес. Приложихме и кратък научен коментар на български учени от БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Югозападния университет, Великотърновския университет, Македонския научен институт и др.“, обясни Димитров.

Научен ръководител на книгата е акад. Георги Марков с подкрепата на Македонския научен институт в лицето на доц. Александър Гребенаров и Георги Николов. Подбрани са били подходящи учени, които са компетентни в съответните области.

„С първата част сполучливо се получиха нещата от Филип и Александър Македонски до 1913 година. Това, което нашите учени показват в тази книга и в отделните статии, е, че сме един народ. Надяваме се, че ще убедим и неубедените в истинската история, която имаме заедно с нашите сънародници, които в момента живеят в РС Македония. Една част от тях се определят като македонци“, отбеляза Димитров.

„На български език тези неща са казвани многократно. И те се чуват за съжаление до Калотина. Тази книга се издава и на английски език, за да ни чуят и зад Калотина. Тя се превежда от англичанин с майчин език, професионалист, и се надяваме, че книгата ще бъде добре разбрана от нашите приятели и партньори от англоговорещия свят. Нейната идея е да попадне в световните библиотеки, в правителствата на страните членки на ЕС, в Европейския парламент, в посолствата в София и в Скопие, за да могат и други да научат истинската история, такава каквато е“, допълни той.

Димитров обясни, че не е търсена подкрепа от българската държава или политически партии за издаването на научния труд. По думите му, който плаща, той поръчва музиката. Книгата е подкрепена единствено от приятели и симпатизанти на „Тангра“ с малки суми, за да може да бъде чуто мнението на българските учени.

Запитан дали е научил нещо ново или не толкова известно за българската история, управителят на „Тангра“ отговори, че винаги се е интересувал активно от история. Той изтъкна, че фактите са представени по изключително увлекателен начин, например частта за Средновековието, от проф. Пламен Павлов, с интересни детайли за съдбата на Самуил и неговите роднини. За първи път нещата са толкова добре подредени и описват изконно българския произход на царската династия. Димитров изтъкна и работата на младия автор Петър Голийски, който изследва ранните преселения на българите на Балканския полуостров – 3-и, 4-и, 5-и век – преди да дойде хан Аспарух и преди брат му Кубер да слезе в Македония. В книгата също може да се прочете и много интересна статия за Кирил и Методий и как възниква българският език, как се преименува на славянски и как впоследствие се разпространява в света.

„Има една много интересна карта, която направихме, инспирирана от Иван Вазов и неговото „И ний сме дали на вси славяни букви да четат“. Има много интересни факти, които проф. Пламен Митев говори в статията си за Георги С. Раковски, Левски, Ботев, Любен Каравелов и други наши велики революционери, които не знаех, че така са свързани с Македония. Например, че Георги С. Раковски се е казвал Георги Македон. Любопитно е това за Гоце Делчев – винаги съм си мислел, че той не може да бъде друг освен българин. Учудих се на твърденията на македонските историци. Намерихме 3 документа, които публикуваме. Единият е телеграма на сръбския консул в Скопие до министър-председателя на Сърбия, в която се казва, че е убит българският воевода Георги Делчев. След това, има публикация в Англия на английски език, че е убит българският лидер Георги Делчев. Третият документ е историческо писмо на Г. Делчев, което той пише до свой съратник. В него той пише „Ние сме си българи“, каза още Димитров.

„Също така преоткрих Паисий с неговите думи „О неразумни юроде, поради що се срамиш?“. Има интересни детайли, които сме публикували. Това са паметни думи, казани още 1762 г. Нито ние българите, нито нашите сънародници от РС Македония, които се определяме като българи или македонци, имаме основания да се срамуваме от нашата история. Тя е такава, каквато е отразена в документите. Ние с авторския екип нямаме друга амбиция освен тази да покажем документите. В книгата има едно много коректно цитиране, с бележки под линия, за да може негово величество читателят да се информира адекватно“, поясни той. /БГНЕС

Категории: