Димитър Димитров от Босилеград: Левски е почти България, ще бием ЦСКА

Пожелавам на Левски да бием поне с 1:0 ЦСКА в предстоящото дерби в събота. Това заяви пред БГНЕС дългогодишният привърженик на „сините“ Димитър Димитров от Босилеград.

„А на привържениците от сектор Б да са малко по-внимателни, защото ме ядосват понякога.“, шегува се големият почитател на „синия отбор“ от Западните покрайнини и тутакси добавя: „Дано не ми се сърдят… обичам ги!“.

Димитър Димитров никога не се е страхувал да бъде българин в Сърбия, въпреки ужасното отношение, което сръбските власти имат към българското национално малцинство в Босилеградско и Царибродско.

Той е превърнал къщата си в своеобразен храм на Левски /отбора и Апостола на свободата/ и България, които за него са едно.

„Моята любов към Левски датира от времето, когато бях 15-16 годишен, а в момента съм на 78“, сподели Димитров. „Това е голяма любов. Ако ме питате дали повече обичам България или Левски, може би малко ще наклони към България. Все пак не мога да не обичам България, защото Левски е почти България“.

Димитров не пропуска мач на „сините“. Често ходи в София, придружава любимия отбор и при гостуванията му в Пловдив, Стара Загора или Благоевград. Бил е и на прословутия мач в Скопие с Шкупи, когато е станала „ужасната провокация“. Признава, че по принцип симпатизира на албанците, но „Левски си е Левски“.

За него, както и за повечето левскари, най-великият играч е Гунди. „Няма равен. Не случайно италианците са давали толкова пари за него, но се случи тази трагедия… не искам да си спомням“.

Много са големите мачове, които е изиграл неговият любим отбор. „Мачът, който ще запомня е във Верона с Киево, когато влязохме в Шампионската лига. Беше 2:0 за нас, след това те изравниха. Благодарение на това, че ги бяхме били като домакин, се класирахме напред. Това е най-щастливият ми мач. Бяхме полудели. Бяхме много от София и цяла България“, заяви Димитър Димитров, който е дългогодишен активист за гражданските права на българите в Западните покрайнини.

В дома на Димитров е нощувал и екзарх Стефан I на 21 септември 1941 г. на Малка Богородица. По това време Западните покрайнини са включени в пределите на Царство България.

„Екзархът е учил заедно с местния поп Анастас Попзахариев, чиято е била по това време къщата. Той е бил вуйчо на баща ми, който я купува от него. Аз благодарение на него и на любовта си към Левски – виждате какво съм направил“, с гордост заявява Димитър Димитров. /БГНЕС