Димитър Гърдев: Премиерът Петков няма да направи никакъв завой по изискването ни РСМ да спазва европейските ценности

Знам какво е мнението на г-н Кирил Петков по темата за РС Македония. Смятам, че няма да има никакъв обратен завой по този въпрос.

Димитър Гърдев

В момента става дума за един нов подход, който ще добави по-голяма диалогичност с нашите партньори от РСМ и това е напълно необходимо. Напоследък се чуваше само позицията на РСМ по отношение на нашия спор. Имахме усещането, че сред западните ни партньори се наложи една изкривена представа за становището на България. Имаше внушение, че едва ли не България отказва диалог и не проявява никаква кооперативност. Но, това не е така и това ще се разбере в близко време. Сега колегите от РСМ ще имат възможност да участват в повече дискусии - да видим къде са проблемите. Ще разберем доколко властите в Скопие са сериозни и дали България полага усилия и къде тези наши усилия се стопират.

По отношение на пакета 5+1 и отговорите, които получихме от властите в Скопие ще коментирам само един от тях - последния. Той се отнася до това българите да бъдат вписани като държавотворен народ в РСМ. Но, какво получихме като отговор от тяхна страна: Това ще стане в края на преговорния процес за членство в Европейския съюз. Както е известно този процес продължава поне 5-6 г.

Защитата на европейските ценности, човешките права, защитата от дискриминация - това са основни европейски ценности. Тук въпросът не е за някакво запъване от страна на София , а доколко РСМ, македонският парламент са в състояние да приложат върху собствените си граждани и общество тези ценности. С една дума готова ли е РСМ да тръгне по европейския път.

Кирил Петков

Основното задължение на България е да защитава българите където и да са. Това е основно задължение, но и основна европейска ценност. В този смисъл не виждам нито един европейски политик как ще обвини България, че ние не сме конструктивни и ли пък сме заядливи. Убеден съм, че това нещо ще се разбере. Ние няма как да направим компромис с тези ценности и права. Никога няма да приемем един човек да бъде дискриминиран по какъвто и да е повод, още по-малко само и единствено защото е българин. В РСМ в последно време се води негативна кампания и сме свидетели какво става, ако открито проявявате своята българска идентичност. Това са базови неща и България няма да отстъпи от тези европейски ценности. Нашата стратегическа цел е членството на РСМ в ЕС, но това може да стане само при спазването на тези ценности. /БГНЕС

------------

Димитър Гърдев, народен представител от „Има такъв народ“ и експерт по международни отношения. Той беше председател на Комисията по външна политика в 46 Народно събрания. Анализът е направен специално за БГНЕС.