Димитър Ганев: Ако има кабинет, той може да бъде само около ГЕРБ или около БСП

Следващото правителство може да се състави само около ГЕРБ или около БСП. Формула, която изключва двете големи партии, е математически невъзможна. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Според него след вота на 4 април ще се получи „един много сложен пасианс“ за съставяне на правителство. Той се усложнява от факта, че от партията на Слави Трифонов и „Демократична България“ са заявили, че няма да правят коалиции с двете големи партии.

Димитър Ганев изключва коалиция между ГЕРБ и БСП, която по думите му е „малко вероятна“. Възможни са по-сложни формули, не коалиции, като например съставяне на кабинет на малцинството, каза политологът.

„Вариантите за управление са много, но ако въобще се стигне до съставянето на кабинет. Ако не се състави правителство, следващите избори ще бъдат през лятото – може би средата на юли“, заяви Ганев.

Той се надява, че на 5 април ще се събудим с резултати, които ще бъдат признати за легитимни.

„Няколко фактора могат да дадат основание на някои от политическите играчи да атакуват легитимността на изборите. Това са здравната обстановка и ниската избирателна активност. Не изключвам някакви проблеми с машинното гласуване или обвинения за манипулации в самия изборен ден. Това може да създаде предпоставки недоволните от изборните резултати да атакуват победителя и легитимността на изборния процес“, обобщи Ганев.

Активността на изборите, според последното социологическо проучване на „Тренд“, ще бъде между 2,5 и 2,9 милиона души.

„Това ще бъде най-ниската избирателна активност от промените насам. Рекордът по най-ниска активност се държи от изборите през 2014 г., когато беше 48,6%. Можем да твърдим, че на тези избори тя ще е по-ниска, каза още Ганев. /БГНЕС