Димитър Ганев: COVID-19 е тайният успех на ГЕРБ, БСП е изтощена

COVID-19 помага на ГЕРБ, вътрешният конфликт изпива силите на БСП, а ДПС се намира в по-добра кондиция, защото нямат конкурент в своето поле.

Локдаунът, най-вероятно, ще доведе до по-ниска избирателна активност на 4 април. Пандемията от коронавирус ще увеличи зависимостта на бизнеса от държавата и управляващите. Ако след изборите се състави кабинет, ще се търси някаква по-красива опаковка на това правителство.
Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев „Тренд“.

Кампания в локдаун

COVID-19 беше съпътстваща тема през цялата кампания и месеците преди това. Няма да се промени нещо съществено от гледна точка на политическия разговор. И преди този локдаун, въобще преди кампанията, коронавирусът беше основна тема. Наричам COVID-19 информационно цунами. До такава степен залива всичко, че не оставя нито една новина да се задържи за повече от няколко часа или максимум за ден в публичното пространство. Този локдаун няма да промени нещо съществено за самата предизборна кампания, но може да промени две други неща. Първо – в организационно отношение ще затрудни партиите при евентуални срещи с техните избиратели. От друга страна отново се намираме във висок градус на напрежение, свързан с епидемията. Сравним с този през ноември и декември миналата година. Това означава само едно, страхът и притеснението в обществото ще се покачат. До какво може да доведе това? За мен няма никакво съмнение, че ако продължим с тези ръстове на заболели и с тези мерки, това няма как да не се отрази върху избирателната активност в страната. Вероятно декларираната избирателна активност в социологическите проучвания ще бъде по-висока, отколкото тази, която реално ще видим на 4 април.
Последиците от ниската избирателна активност са множество. Как една по ниска активност ще се отрази на картината, това е въпрос с повишена трудност, на който надали някой може да отговори.


ГЕРБ и тайната на успеха


COVID-19, това е тайната на този успех. До голяма степен през септември и октомври протестът намаляваше своя интензитет, но втората вълна напълно го занули. Не само като брой хора на площада, но и като информационно събитие. Заради издръжливостта на Бойко Борисов да не подаде оставка през септември, каквито намерения без всяко съмнение имаше – той беше в оставка на полусъединител, се намира сега в по-добра позиция, именно заради COVID-19. Това е съвършено нормална обществена реакция. Когато имаш външна заплаха, следва вътрешна консолидация. Това е напълно естествен обществен рефлекс.


Отсъствието на БСП


БСП не се намира в най-добрата си форма и не присъства така, както е присъствала по време на предишни кампании. Това вероятно се дължи и на умора, и на изчерпана енергия заради вътрешното напрежение. Вътрешният конфликт опозиция-ръководство изтощава политическите сили и източва политическата енергия на самата партия, защото вкарва огромен ресурс в тази битка, която не е спряла две години и половина.


ДПС в кондиция


ДПС изглеждат в една добра кондиция. Ако сравним изборите, които предстоят на 4 април 2021 г. с изборите в края на март 2017 г. ДПС се намира в по-добра форма, защото няма конкурент в своето поле. През 2017 г. имаше много съществен и ясен конкурент в лицето на ДОСТ, който се ползваше с ясната подкрепа на Анкара. 4 години по-късно ситуацията не е същата, даже напротив. ДПС за пръв път от години се намира в ситуация на примирие с Анкара. Самият президент Реджеп Тайип Ердоган се включи с видеоконферентна връзка на националната конференция на ДПС.
В случая можем да бъдем сигурни, че Анкара най-малкото няма да действа срещу ДПС на тези избори. Липсата на конкурент означава, че те имат всички шансове тези 100 хиляди гласа, които гласуваха за ДОСТ през 2017 г., или голяма част от тях да бъдат върнати като електорат. На последните парламентарни избори Движението имаше резултат около 320 хиляди, сега могат да очакват дори и 400 хиляди.


Мекият електорат на Слави Трифонов

В европейската наука за популистка партия се възприема тази, която обявява останалите за статукво и елит, а себе си представа като формация, изразяваща интересите на народа. Това е теоретичната рамка на понятието популистка партия. От гледна точка на тази теоретична рамка партията на Слави Трифонов се вписва напълно. Той е типичният представител и лидер на формация, която присъства на всеки едни парламентарни избори без изключение през последните 20 години. Той казва: аз съм срещу всички, срещу цялата система и ще променям статуквото. Такъв тип феномени са и Симеон Сакскобургготски, и Бойко Борисов, и Яне Янев, и Николай Бареков, и Веселин Марешки. Първите двама са големи, другите са малки. Едните помитат цялата система и установяват доминацията на една партия за определен период от време, другите мимикрират около ръба на парламентарната бариера.

Слави Трифонов няма да бъде нито от групата на големите, нито в групата на малките, а ще бъде нещо по средата. Много трудно е да определим към днешна дата какво ще е неговото присъствие. Всичко ще зависи от избирателната активност. Партията на Трифонов или по-точно част от тези, които ще гласуват за нея, ние социолозите наричаме „мек електорат“, т.е. който не е твърд, не е силно мотивиран, не упражнява винаги правото си на глас, не е лоялен към някаква формация, каквито са електоратите на трите големи партии например – ГЕРБ, БСП и ДПС. При една очаквана по-ниска избирателна активност потенциалът, който има, може да не бъде реализиран в пълна степен.

Медиците в политиката

В листите на партиите има много лекари. През последната една година определени лекари добиха популярност заради своите медийни участия. Те са разпознаваеми, част от тях имат дори и откровени почитатели. Всяка една партия се стреми да вземе като част от своя отбор един печеливш, популярен играч, за да му донесе някакви гласове, които са отвъд неговите традиционни гласове. Партиите искат да подсилят експертизата си с лекари, за да изглеждат по-компетентно в хода на кампанията.

Държава, бизнес, пандемия

Пандемията от коронавирус увеличи участието на държавата в икономиката и това присъствие ще става все по-силно. Причината е, че се очакват огромни средства, които да дойдат по спасителния пакет на Европейския съюз. Те ще бъдат разпределени от българската държава. В този смисъл тепърва трябва да очакваме засилване, което означава само едно – увеличаване на някакви форми на зависимости на бизнеса от властта и държавата.

След 4 април...

Заради тази огромна неизвестна, която имаме с избирателната активност може да се получи резултат, който да се различава съществено от моментната електорална картина, която показват всички социологически проучвания с малки изключения. Моментната картина сочи една здравна ситуация, а на 4 април тази здравна ситуация може да бъде съвсем различна и това да доведе до по-ниска избирателната активност. Въпреки това, ако вземем за изходна точка сегашните данни, първите две партии ще бъдат ГЕРБ и БСП, Трифонов и ДПС ще присъстват в следващия парламент, както и Демократична България. От тази гледна точка изглежда много трудно съставянето на кабинет. Освен това по-голямата част от партиите са заявили, че няма да участват в управление с другите партии. При тези разделителни линии, които построиха партиите „аз с тези никога...“, ако се състави правителство, ще се търси някаква по-красива опаковка на това правителство. Този коалиционен кабинет може да се брандира като експертен, програмен и пр. Тогава когато отидете при даден партиен лидер и го попитате: „Вие защо се коалирахте с тази формация, след като заявихте, че няма да се коалирате с нея“; Той ще ви отговори: „Ние не сме се коалирали с тях, ние подкрепяме едно програмно правителство, което да изведе България от здравната и икономическа криза“. /БГНЕС