Димитър Ганев: Дори със 121 депутата кабинетът на Василев няма да има живителна сила

Евентуалното осигуряване на 121 депутати няма да даде някаква живителна сила на коалицията, водена от „Продължаваме промяната“ с кандидат за премиер Асен Василев. България не може да се управлява със 121 депутата.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

С него разговаряме за възможностите за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, за бъдещите ходове на „Продължаваме промяната“, за възможността евроатлантическото мнозинство да прерасне в управляващо мнозинство.

Ганев е категоричен, че дори и да се осигурят така необходимите 121 депутата, това няма да даде стабилност на правителството на Асен Василев.

„Не можем да кажем дали това правителство ще мине или няма да мине, защото не е в инструментариума на политическия анализ да кажем дали един народен представител би си променил мнението след определено предложение.

Управляващото мнозинство живее в заблуда, че при евентуално осигуряване на 121 депутати, това ще даде някаква живителна сила на това мнозинство. Със 121 депутати България не може да се управлява“, посочи политологът.

Той даде пример от близкото ни минало с кабинета на Пламен Орешарски. Тогава в продължение на година и половина всеки ден гледахме дали то ще събере необходимия кворум. „А тук става дума за мнозинство формирано от депутати отцепени от други групи. Да поддържаш някаква парламентарна дисциплина в такива условия е меко казано несериозно“, заяви Ганев.

Според него за ПП е по-изгодно да се яви сега на избори. Това е по-добрият вариант вместо да управляват в сложна икономическа и геополитическа обстановка с много нестабилен парламент.

„ПП може само да загуби от такава ситуация. Напротив, ако сега се явят на избори, очевидно е, че в сблъсъка на двата разказа – този на Слави Трифонов, и този на ПП – разказът на ПП се оказа по-убедителният. Очевидно, че Трифонов не успя да разкаже добре мотивите на своето напускане. Докато в същия момент ПП успяха да начертаят ново разделение: ние сме добрите, а те са лошите; ние се опитваме да се справим с мафията, мафията ни сваля. Те играят на моралната карта и по този начин се очертават контурите на предизборната кампания. Това е изгодна ситуация за ПП, защото това е единствената им карта, върху която могат да заложат. В противен случай трябваше да се говори за цени, икономика и социално-икономическата ситуация в страната. Те губят в този разговор“, подчерта политологът от „Тренд“ и добави, че предсрочни избори ще има независимо дали ще бъдат през септември или няколко месеца по-късно. Причината е, че 47 Народно събрание е изчерпано.

ПП беше една много сложна електорална коалиция. Преди изборите лидерите на Промяната Кирил Петков и Асен Василев успяваха да привлекат както масовия българин, така и част от либералната градска общност, като отнеха половината от електората на „Демократична България“.

„ПП успяха да отправят успешно послание и към двете общности, което е много сложна задача. Това стана до голяма степен благодарение на легитимацията на президента Румен Радев, който преди изборите ги подкрепяше очевидно. Той с намеци в определена посока легитимираше този проект. Не малка част от хората привиждаха в ПП проект на Радев. След като се направи кабинет ПП играеха ролята на балансьор между отделните коалиционни партньори, най-вече БСП и ДБ, опитвайки се да стоят по средата без да залитат в една или друга посока“, отбеляза политологът.

ПП започна да взима по-категорична позиция, близка до тази на либералната градска общност след спирането на газа от страна на „Газпром“ , защото правителството отказа да открие сметка в рубли. Василев нарече позорна позицията на Радев относно доставките на българско оръжие за Украйна. Последното събитие в тази линия е изгонването на 70 руски дипломати.

„Това е историята на навлизане на ПП в сектора на либералната градска общност. Беше много интересно да се наблюдава как в момента, в който те изразят определена теза, която резонира добре на тази градска либерална общност, те имаха мощна обратна връзка от социалните мрежи, където техният електорат пребивава. Те постепенно започваха да напипват определена вакса и влизаха все повече в дневния ред на тази либерална градска общност. До момента, в който тази либерална градска общност припозна ПП напълно като свой политически представител, което разбира се е проблемна ситуация за Христо Иванов, Атанас Атанасов и зелените/Демократична България по простата причина, че те влизат много силно в това поле“, заяви Ганев.

Според него оттук нататък има един сериозен проблем, защото дневният ред на либералната градска общност е постматериален – за върховенство на правото, за съдебна реформа, за зелени политики, залага се на морални карти. Дневният ред на масовия българин е свързан с неговото материално положение – сметки за комунални услуги, лични доходи, цени в магазините.

„Тук предизвикателството пред ПП е дали ще намерят форма на баланс, при който да могат да говорят както на масовия българин, така и на либералната градска общност, защото потъвайки в дневния ред на либералната градска общност те могат да изпуснат по-голямата част от своя електорат, който гласува за тях през ноември 2021 г.“, отбеляза политологът от „Тренд“

През следващите месеци, в условията на тежка геополитическа криза, в която се намираме вследствие на руската инвазия в Украйна, пред България стои определен дневен ред, който е свързан с евроатлантическа ориентация на страната. Това не е само Украйна и РС Македония, предстои приемането на еврото като валута.

„Освен този евроатлантически ред, който ще бъде основа за някаква бъдеща коалиция, има още един фактор, който не трябва да се подценява. В едно следващо НС ще присъства по-силно „Възраждане“ от това, което беше през ноември 2021 г. Не е изключено в следващото НС да попадне и формацията на Стефан Янев, който има нюансирана позиция по някои основни геополитически въпроси. Легитимната основа на една евентуална бъдеща евроатлантическа коалиция ще бъде разказана по следния начин– очевидно има ръст на партии, които не споделят настоящата геополитическа ориентация, съответно ние дори с цената на компромис трябва да направим коалиция с довчерашния ни политически опонент. Длъжни сме да го направим, защото виждаме, че партиите с тази различна геополитическа ориентация растат като електорална подкрепа“, заяви Ганев.

Но на ПП и ДБ ще им бъде трудно, защото те не могат да го заявят открито, защото цялата конструкция на тяхната кампания е построена на това, че има добри и лоши и че те са от страната на добрите, а ГЕРБ – лошите.

„Ако този предизборен конструкт бъде нарушен от изявлението, че могат да направят коалиция с ГЕРБ, те фалират преди изборите. В крайна сметка те ще го обяснят по същия начин, както го обясняваха „Реформаторския блок“ през 2014 г. преди да влязат в коалицията с ГЕРБ“, каза политологът.

По отношение на РСМ Ганев заяви, че крайният резултат е добър за България.

„Имаше съмнение в нашите европейски партньори, че правим нещо на инат, че не сме гъвкави в нашата позиция, много често не разбираха нашите мотиви на ветото. Приемането и то с широк политически консенсус на предложението на Френското председателство решава казуса за България и хвърля топката в полето на РСМ. България излезе от тази трудна политическа ситуация да бъде сочена с пръст, че едва ли не спира евроинтеграцията на Западните Балкани“, посочи той.

Оттук нататък всичко зависи от волята на македонския народ.

„До преди няколко седмици натискът беше и върху София, и върху Скопие. Сега вече няма натиск върху София, ние сме приели едно задоволително решение. Сега когато разговаряме с нашите партньори от Европа и САЩ, ще казваме имахме предложение, което смятахме за задоволително за нашите интереси, моля обърнете се към Скопие“, заяви Ганев. /БГНЕС