Димитър Ганев: Нямаше значение на кого Радев връчва третия мандат, отиваме към избори

„Нямаше значение на кого Радев ще връчи третия мандат. Невъзможността за съставяне на правителство е поради липсата на диалог между „партиите на статуквото“ и „партиите на промяната“ и докато това не се промени няма да има кабинет. България върви към избори края на март, началото на април“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Бъдещи разговори между БСП и останалите партии за реализация на третия мандат имат малък шанс за успех, защото отказът от консенсус между двата лагера още съществува, заяви още Ганев.

Политологът обясни, че от гледна точка на шанса за съставянето на правителство не е имало голяма разлика в това дали президентът ще даде мандата на „Демократична България“, на „Български възход“ или на БСП. „И при трите мандата беше много ниска вероятността за успех, защото ключът се криеше в това дали „Продължаваме промяната“ ще бъде готова да си сътрудничи по някакъв начин с ГЕРБ, а за тях ГЕРБ е червена линия. От друга страна пък едва ли бе вероятно Христо Иванов да предложи кабинет, който да бъде подкрепен от ГЕРБ и от ДПС. Това, че президентът реши БСП да получи третия мандат, е очаквано, защото до миналата неделя опциите бяха най-общо две – или БСП, или „Демократична България“. Когато Радев е имал възможност да избира, винаги е давал мандат на БСП, за да пази връзката си с червения електорат“, отбеляза Ганев.

„Български възход“ също бе опция, но даването на мандата на "Български възход" би легитимирало Стефан Янев и партията му като близка и предпочитана партия на президента. Очевидно Радев не искаше да прави това, и по този начин внесе дистанция между него и Янев, защото проектът на бившият военен министър се приписваше и на политическата сметка на президента“, поясни още той.

На въпроса защо до сега не се е намерил консенсус, Ганев обясни, че големият проблем на 48 Народно събрание е, че т.нар. "партии от лагера на „Промяната" не бяха готови да сътрудничат по какъвто и да е начин с партиите от т.н. „ статукво“. „ В НС в момента има едно блокиращо мнозинство от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, което означава, че няма как да има мнозинство без някоя от тези три партии да бъдат в управлението, и докато тези партии от лагера на „Промяната“ като „Демократична България“ и ПП не приемат някакво сътрудничество с ГЕРБ или с ДПС или „Възраждане“, е ясно, че няма как да има кабинет, това беше и големият проблем на цялата ситуация“, допълни политологът Димитър Ганев. /БГНЕС