Димитър Ганев: Новите избори вече са неизбежни

Новите избори вече са неизбежни. Това заяви за БГНЕС политологът Димитър Ганев от „Тренд“.

Той коментира какви са вариантите пред избирателите и страната, след отказа на „Има такъв народ“ да състави правителство.

„Това се предполагаше още от изборната нощ, защото фрагментацията в Народното събрание беше много тежка“, каза политологът.

Според него е много важна каква ще бъде динамиката и промените в електоралните нагласи, съпътстващи предстоящите предсрочни избори.

„В крайна сметка ще има служебен кабинет, т.е. нов кабинет, ще има нова кампания. Това няма как да не окаже влияние върху електоралните нагласи. Трудно е да се направи прогноза. Смятам, че няма да има някаква колосална разлика в резултатите, освен, ако не се случи някаква форсмажорна ситуация“, заяви Ганев.

Политологът не изключва партията на Трифонов да качи малко, но може и да не повиши резултата си. БСП най-вероятно пак ще е на трето място, прогнозира той.

„Въпросът е дали ще има 6, дали ще има 7 партии в НС. Може да има и по-малко – може да има 5“, заяви той и подчерта, че не се очаква някакво преобръщане на партийната система.

Димитър Ганев не може да каже дали решението на Трифонов е взето самостоятелно или е координирано с други политически центрове.

Според него, следвайки политическата логика, президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП.

"Първо, БСП е третата политическа сила. Второ, Радев не иска да създава въпрос на редовите социалисти към него, да го питат защо не е дал мандата на партията, която го е издигнала за президент. Тези въпроси няма да са комфортни за него. И на трето място самият Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, каза, че те не искат мандат, а "Изправи се! Мутри вън" е твърде малка формация, за да се състави кабинет около нея", обясни Ганев. /БГНЕС