Димитър Георгиев си тръгва от ДАНС

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде осовбоден от поста, а за длъжността служебният кабинет на Стефан Янев предлага шефа на териториалната дирекция „Национална сигурност“ в Кюстендил Пламен Тончев.

Като мотив за исканото уволнение Янев посочи, че Георгиев е уронил престижа на службата и се е ръководил от политически интереси, а от своя страна председателят на ДАНС отвърна, че служебният силов вицепремиер Бойко Рашков е с отказан достъп до класифицирана информация.

С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия. Службата е деполитизирана, заяви премиерът Стефан Янев на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

Той съобщи, че критерии за оставане на работата на останалите ръководители на службите е тяхната почтеност и професионализъм.

Пред представители на няколко медии само Димитър Георгиев изрази и своята позиция час по-късно.

Не съм съгласен с мотива, че съм уронил престижа на ДАНС. Чакам си указа и с гордо вдигната глава си тръгвам от агенцията. За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия, заяви Георгиев.

По думите му шпионските мрежи и олигарсите не са били пипани от години. Той не е съгласен с оповестените от премиера Янев мотиви за исканата му смяна и коментира, че уронване на престижа е, че дни преди служебния кабинет се знаеше, че шефовете на службите ще бъдат сменени.

Той заяви, че първата информация, която е била поискана от служебното правителство и от премиера е била за шпионския скандал.

Георгиев посочи, че служебният силов вицепремиер (Бойко Рашков - бел. ред.) е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди две години. Това не е обжалвано, каза още Георгиев.

Коментар дойде и от бившия премиер Бойко Борисов, според когото смяната в службите е заради руските шпиони.

Махането на шефовете на служби, особено сега на ДАНС, единствените причини са разкриването на шпионските мрежи на Русия. От тук нататък никой, мога да се обзаложа, никога в България повече няма да разкрие руски шпиони. Никога повече някой няма да си сложи главата в торбата. Това е причината, коментира Бойко Борисов на сбирка с двата предизборни щаба на ГЕРБ - националния и софийския, в централата на партията.

В телевизионно интервю бившият вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева също коментира рокадата в ръководството на агенцията за национална сигурност.

Това е първият случай, в който служебен кабинет си позволява на кадрува в служби като ДАНС. Гледайки какво се случва, целта е да се овладеят всички силови структури, каза тя. Според нея мотивите на служебния кабинет да извършва смени в ръководствата на службите са „меко казано странни”.

„Български служби през последните години свършиха немалко работа. Някои от разкритите случаи наистина бяха фрапантни – офицери, които са се клели да защитават интересите на България, да предават класифицирана информация. Голяма част от работата беше свършена именно от ДАНС”, посочи Захариева.

снимка/архив: Димитър Георгиев

В сряда вечер, президентът Радев подписа два указа - с единия освободи Георгиев от заемания пост, а с втория назначи Пламен Тончев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. /БГНЕС