Димитър Христов с проект за здравословен живот: Грижата за тялото и ума като начин да променим живота си

Димитър Христов е само на 22 години, но вече четвърта година е фитнес инструктор и персонален треньор. Той провежда и високо интензивни интервални тренировки, т.н. heat тренировки, и кондиционни тренировки, както и комбинация от двете. Младият треньор вижда в това, което прави, своето призвание.

За пътя към здравословния начин на живот и за новия си проект, свързан с цялостна грижа за тялото и духа, Димитър Христов разказа за БГНЕС.

„За мен фитнес приключението започна преди 8 години, когато живеех в Германия. Отидох там с целта да уча, но това не беше мястото за мен, не се чувствах добре и не можех да намеря спокойствие“, разказа Димитър пред камерата на БГНЕС. „Затова реших да започна да тренирам. И в залата намерих спокойствие, намерих това, което ми липсваше. Там се чувствах себе си, след всяка тренировка се чувствах удовлетворен от работата върху себе си и това в моя живот се превърна в нещо като антидепресант, нещо, без което не мога да живея. Надявам се все повече хора да разберат, че в това има спасение и там могат да намерят успокоение и прогрес в усъвършенстването си“.

Комуникацията с хората, начинът, по който те се развиват и усъвършенстват, е това, което го мотивира в неговата работа. И тъй като сред клиентите му са хора с различни интереси и дейност, обмяната на опит и знания в различни сфери е също един от ценните аспекти на ангажираността му като треньор. Това, което го радва, че напоследък все повече млади хора посещават залата, сред тях и много ученици.

„Когато видя някой, който е мотивиран, аз също съм по-мотивиран и това ме провокира да бъда по-добър в работата си“, каза инструкторът по фитнес.

Пред екипа на БГНЕС Димитър обясни спецификата на провежданите от него тренировки. Heat тренировката е високо интензивна тренировка, с упражнения на интервали и предимно собствено тегло с рядко включване на тежести. При кондиционните тренировки се използват тежести, с които се балансира и се заздравяват мускулите и по този начин се придобива издръжливост.

Димитър изготвя и персонални менюта за здравословно хранене. Те се правят според дадените персонални нужди, качества и опит в залата.

„Нещото, което съветвам хората е да започнат да закусват. Много хора не го правят, стават сутрин, стомахът им е свит, просто така са научили организма си. Трябва да започваме деня с една малка закуска – кисело мляко, ябълка, нещо, което да активира организма сутрин – след това можем да изпием кафето си и след 2-3 часа пак да хапнем нещо малко – една салатка, малко филенце, яйчица – нещо, което да задвижи организма още повече“, съветва специалистът.

Според него е важно да се придържаме към принципа на редовното хранене, това забързва метаболизма и ни кара да се чувстваме добре, то стимулира и свалянето на килограми. Препоръчителните хранения са между 3 и 5, като това са т. н. снакове или междинни хранения плюс три основни – закуска, обяд и вечеря.

Течностите са нещо изключително важно, особено водата. При ставане сутрин първото нещо, което трябва да направим, е да пием вода - например чаша топла вода – за да се хидратираме, преди да започнем деня.

„Основните неща, които трябва да изключим са захарта, която смятам, че убива хората, както и газираните напитки, които са крайно вредни, а също чипсовете и мазните храни“, продължава със своите препоръки Димитър Христов. „Основното нещо, върху което трябва да се фокусираме, когато искаме да влезем във форма и да се храним здравословно, е да се храним редовно, да консумираме храни с голям обем и ниски калории, т. е. повече плодове и зеленчуци, нещо, което да ни кара да се чувстваме сити. Трябва да избягваме хляб, тестени изделия, сладко или газирано. Но най-важното е да има разнообразие в менюто ни. Нуждата на човешкия организъм от сладко може да се замени с мед, с някой друг плод, фурми например“.

Но във всичко, което правим, смята мотиваторът, е важно да има баланс.

„Ако се чувствам добре да тренирам 3 пъти седмично, ще тренирам точно толкова; ако усетя, че ми е малко, ще добавя още един ден. Ако усетя, че искам да променя малко диетата си – ще я променя, като мога да хапна и нещо не толкова здравословно, но чувствам ли се добре – продължавам. Просто трябва да има баланс – удоволствие, загриженост за тялото и дисциплина. Това е балансът“, каза той.

В момента Димитър Христов е посветен на подготовката на нов проект. Той се състои от комплекс от услуги – тренировка във фитнес зала, изготвяне на режим, масажи. Тук целта е главно да се подобри тялото. Но проектът отива и по-далеч – ще включва и работа с психолог. Така комбинацията от работа върху тяло, психика, ум и съзнание е с цел цялостно подобряване на начина на живот и на самия себе си. Проектът се казва “Destiny hero“ („Герой на съдбата“).

„Смятам, че всеки един човек може да хване съдбата си в свои ръце, а аз и моите колеги ще помогнем с всичко, с което можем. Ако даденият човек успее да запази мотивацията, смятам, че можем да променим живота му и да започне да се чувства по-пълноценен“, уверен е Димитър.

Според него ключът към здравословния начин на живот се крие в това „да се самоуважаваме, да разберем, че тялото е храмът на душата ни, а когато този храм е поддържан, ние живеем в спокойствие".

„Затова трябва се опитаме да подобрим себе си. Можем да започнем с нещо малко, като например 2-3 пъти посещаване на залата за тренировки или тичане навън, да опитаме да заменим шоколада с 2 ябълки, да си направим салата, вмести да си поръчаме бургер… Това ще ни накара да се почувстваме по-добре, да почувстваме, че се грижим за себе си, а когато се грижим за себе си, всичко в нашия живот се променя“, заключава с увереност Димитър Христов. /БГНЕС