Димитър Стоянов: 110 млн. лв. са постъпили в набирателната сметка за F-16

„В набирателната сметка по проекта за придобиване на изтребителите F-16 до момента са постъпили 110 млн. лв. Очакваме до сряда да предложим на Министерски съвет средствата да се увеличат до 170 милиона лева“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Набирателната сметка бе създадена с решене на Министерския съвет и в нея постъпват средствата от бюджета на Министерството на отбраната, които не могат да бъдат усвоени по предназначение в рамките на годината.

„Практиката досега беше финансовите средства, които не са усвоени в края на годината, да се връщат в държавния бюджет. В набирателната сметка ще бъдат отделени средства и за инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево“, поясни министърът.

Той е домакин на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Тя се провежда в София в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).

По време на срещата бе направен анализ на изминалия период, на постиженията и резултатите. Очертани са насоките за развитие през следващите три години. „Обединихме се около това, че инициативата е необходима и трябва да бъде продължена. Тя се явява стабилизиращ фактор не само в Югоизточна Европа, но и в света“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че всички участници са осъдили агресивните действия на Руската федерация по отношение на Украйна.

„Голяма част от страните, участващи в инициативата SEDM, са представени в бойната група, формирана на територията на нашата страна. Амбициите на България са батальонната група да прерасне в бригадно ниво. Бойната група трябва бъде сертифицирана след провеждане на учение до края на годината, с което ще докажем постигането на пълни оперативни способности“, акцентира министър Димитър Стоянов. /БГНЕС