Димитър Стоянов: България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна

„България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, в рамките на решението на българското Народно събрание от 4 май 2022 г.“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в изказването си по време на заседанието на Контактната група за оказване на отбранителна помощ за Украйна, което се проведе днес в американската база „Рамщайн“.

Пред участниците в заседанието министър Стоянов информира, че България предоставя медицински пакети и обучение във военни учебни заведения на украински военнослужещи.

В срещата на Контактната група участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

БГНЕС припомня, че от писмено изявление, публикувано от държавния секретар Антъни Блинкен, който по-рано пристигна на необявено посещение в Киев, стана ясно, че САЩ предоставят 2,2 млрд. долара на България и 17 други страни, изложени на риск от руска агресия.

В изявлението се отбелязва, че Блинкен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за допълнителен пакет военна помощ за Киев на стойност 675 млн. долара, който "включва допълнителни оръжия, боеприпаси и оборудване от запасите на Министерството на отбраната на САЩ".

"Освен това днес уведомяваме Конгреса за намерението си да отпуснем още 2,2 млрд. долара дългосрочно чуждестранно военно финансиране за укрепване на сигурността на Украйна и нейните 18 съседи, включително много от нашите съюзници в НАТО, както и други регионални партньори в областта на сигурността, които са потенциално изложени на риск от бъдеща руска агресия", твърди ръководителят на американската дипломация.

Сред 18-те страни са България, Румъния, Гърция, Северна Македония, Молдова, Грузия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония. /БГНЕС