Димитър Стоянов: Най-приоритетни са проектът за сухопътни войски и вторият транш за F-16

Няма модерна армия без финансово осигуряване. Законите не правят разлика между служебен и редовен кабинет, в тази връзка ще участваме в подготовката на бюджетната процедура. Искаме 2% от БВП за разходи за отбрана от 2023 година. Това ще осигури допълнителни 100 – 140 млн. лева само за модернизацията на Българската армия. Ще инициираме и създаването на фонд за отбрана, чиято цел е всички нереализирани по проектите за модернизация средства, да се натрупват и да могат да се използват.

Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция, на която представи екипа и приоритети си, предаде репортер на БГНЕС.

Най-спешният за мен проект е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група – това е най-спешният проект, по който трябва да се вземе отношение и може да го направим до конституиране на Народно събрание. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16, заяви Димитър Стоянов.

Служебният военен министър даде заявка, че няма да извършва каквито и да е промени в състава надолу в Министерство на отбраната, освен ако няма злоупотреби.

Очаквайте подробности. /БГНЕС