Димитър Стоянов: Не искам и да помислям друг да пази небето ни

Над 2200 военнослужещи участват в действията по възстановяване на засегнатите от бедствието населени места в Карловско. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред БНР.

Само през вчерашния ден на терен са били над 400 военнослужещи. Целта е максимално бързо разчистване на домовете, впоследствие и на дворовете, като процесът ще продължи вероятно и през октомври. За целта е необходима лекогабаритна техника, с каквато Българската армия не разполага. Най-голямата тежест по оказването на помощ пада върху 61-ва механизирана бригада, както и върху 3-а авиобаза в Граф Игнатиево и 24-а авиобаза в Крумово.

Министерството на отбраната е предоставило за междуведомствено съгласуване проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем самолета F-16, съгласно получената оферта от американската страна, съобщи още министър Димитър Стоянов. Офертата е със срок 1 ноември, и по тази причина се работи проектът да бъде предложен на новото Народно събрание. Подготвя се и план-програма за инвестиционни намерения през следващия период до 2032 г.

Продължават разговорите с полската страна за ремонт на двигателите на самолетите МиГ-29. Целта е да се гарантира нормална летателна подготовка и ресурсът им да бъде удължен поне до края на 2023 г. До получаването на първите самолети F-16 през 2025 г., продължава търсенето на варианти, за да се гарантира изпълнението на мисията по охрана на въздушното пространство.

„Въоръжените сили гарантират и териториалната цялост, и суверенитета, и сигурността на страната. Ние трябва да носим бойното дежурство и да осигурим охраната на нашето небе. Не искам и да помислям за такава алтернатива – друг да пази небето ни. Всеки съюзник е добре дошъл да охранява заедно с нас и така сме го правили много пъти. Търсим различни възможности, които да бъдат предоставени на редовното правителство и Комисията по отбрана в следващия парламент“, подчерта министър Димитър Стоянов.

Ангажиментите на Българската армия по охраната на държавната граница са патрулни, изпълнявани съвместно с „Гранична полиция“. „Охраната на границата е отговорност на МВР, ние подпомагаме тяхната дейност. Досега не е имало толкова много армия на границата. Натискът, който е в момента, е нормален за периода и за сезона. Пикът обикновено е юли, август и септември. Надявам се, че Българската армия и „Гранична полиция ще се справят съвместно с проблема“, още повече, че се води активен диалог и с турската страна. Надявам се действията на нашите съседи да подпомогнат и нашата дейност“, подчерта той. /БГНЕС