Димитър Стоянов: Работата в трите пловдивски села продължава, очакваме 600 доброволци

За първите 4 дни над 400 военнослужещи и 67 броя специализирана инженерна техника е била на място. Днес на терен има 110 военнослужещи, разпръснати в трите села с резачки и специализирана техника. Има и два хеликоптера от авиобаза „Крумово“.

Това заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната по време на посещението си в село Слатина, предаде кореспондент на БГНЕС.

В момента на терен има както хора, така и военна техника от 61 бригада, от 3 авиационна база, от 24 авиационна база, от 110 полк и от 91 инженерен полк. Координацията я осъществява областният управител. „Той съсредоточава техниката там, където е най-необходимо”, каза Стоянов. Министърът обясни, че разчистването продължава с ускорени темпове и няма да спре и утре, въпреки че е почивен ден.

Той изказа благодарност към доброволците днес, които са били над 100 човека и заяви че утре се очакват над 600 доброволци, които да помагат в трите най-тежко пострадали села.

Стоянов подчерта, че първо трябва да се изчистят коритата на реките, за да може, ако има нов валеж, да отнесе водата и на второ място улиците трябва да бъдат почистени, за да може да се стигне до почистването на повече домове.

Стоянов заяви, че се надява скоро да се изясни причината довела до бедствието в пловдивските села. „Задължително трябва да се предприемат превантивни мерки. Идва сезонът на по-обилните дъждове, коритата трябва да бъдат изчистени, Министерски съвет трябва да намери средства и да ги отпусне към областните градове”, категоричен е той. Според него непочистените корита не са проблемът за тежките наводнения в село Слатина, а по-скоро са големите количества дъжд, които са паднали. /БГНЕС