Димитър Вучев: Местната власт зависи от парламента, по-бързо да се взимат решенията

Постигне ли се консенсус по бюджета, то ще има консенсус и за правителство. Бюджетът на държавата е основата, на която стъпват общините, той трябва да бъде приет от редовно правителство. Редицата обжалвания са причината за нереализирани и бавещи се проекти в столицата.

Това заяви в интервю за БГНЕС Димитър Вучев, икономист, журналист и общински съветник в София.

С него разговаряме за политическата обстановка в страната и трудностите пред Столична Община.

Общинският съветник призова народните представители по-бързо да вземат ключовите решения. „Бюджетът на държавата е основата, на която стъпват общините. Всяка една община след приемането на държавния бюджет, приема и своя общински такъв. Разходите са все по-големи, ние в момента не можем с разходите, които са заложени за 2022 г. да издържаме през 2023 г., така че местната власт много зависи от това, което се случва в парламента. По-бързо да се случат тези промени, за да стигнат до хората“, заяви Димитър Вучев.

Според него 3% дефицит на бюджета най-вероятно ще бъде постигнат. „Това ще бъде реализирано чрез корекция на бюджета от министерството на финансите от първите две политически сили. Това е и основната стъпка към сформирането на правителство, защото ако партиите не се разберат по въпроса как ще бъде сформиран бюджета, то трудно биха могли да се водят разговори по каквито и да било други направления. Така че постигне ли се тази стъпка съм оптимист, че ще бъде постигната и следващата по-голяма, а именно да има правителство, защото ако бюджетът бъде приет, то той трябва да бъде изпълняван от редовно правителство“, каза икономистът.

Той е категоричен, че ако бюджетът бъде изпълняван от служебно правителство, то отговорността ще бъде размита. „Служебният кабинет би могъл да се оправдае с парламента, както и парламентът да се оправдае със служебното правителство и в крайна сметка да не бъдат постигнати положителни резултати. В този смисъл това е най-ключовата стъпка в този момент – да се постигне консенсус по бюджета“, подчерта още той.

На въпроса дали ще бъде експертен или политически бъдещият кабинет Димитър Вучев уточни, че това няма значение. „Очевидно се върви към някакво участие на политически фигури в кабинет, защото това е заявката от ПП-ДБ. Друг е въпросът, че всеки един експерт, попадайки в кабинет, се превръща в политик, така че които и хора да попаднат в кабинета ще бъдат политици в рамките на своя мандат“, отбеляза още той.

Общинският съветник припомни, че в рамките на този мандат бе представена идеята да има завод за оползотворяване на отпадъците, който завод е по европейски стандарт, беше одобрен от ЕК, и който щеше да бъде финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, но заради обжалвания не се случи.

„Близо 300 млн. лв. финансиране щяхме да получим по това направление. Това е един проект, който се провали заради редица обжалвания, които бяха реализирани, макар че такива проекти има във Виена в Копенхаген, в други градове, във Великобритания… но ние се сблъскваме с подобни проблеми“, каза още политикът.

Друг проблем и може би най-голямата болка на София е Витоша. „Тук например лифтовете са в окаяно състояние, част от тях работят, част от тях не, ски пистите не са в такова състояние, в което биха очаквали да бъдат сноубордистите и скиорите, така че и те са в такова състояние поради редица облажвания на проекти“, обясни той, след което разказа за БГНЕС обстоятелствата довели до невъзможния ремонт. „През 2014 г. сегашният концесионер на ски зоната около Витоша внася предложение за нов устройствен план, защото текущият тогава изтича и през 2015 г. трябва да бъде въведен нов. От там стартират много обжалвания, процедури, вече така осма година целия процес се бави, и нов план не е приет. Ние без този план не можем да махнем една пейка, да забием един пирон, към някоя текуща конструкция да добавим някакво помещение, абсолютно нищо не можем да направим, камо ли за лифтовете и другите съоръжения. Част от тези обжалвания може би са от съвестни граждани, но друга част от не толкова съвестни“, подчерта Димитър Вучев.

Относно ремонтите на тротоарите общинският съветник коментира, че подмяната на един тротоар активира съвсем различен начин на живот в съответния град, защото повече хора се насочват към пешеходно движение в града, това води до по-малко емисии в съответния град, по-малко разходи за горива, изобщо животът започва да кипи по различен начин. „Чисто по-добрият визуален вид привлича пък и повече туристи, така че друг облик придобива града от едно подобно действие. Все пак ние осъзнаваме, че състоянието на тротоарите е един от големите проблеми в София. Със съгласието на почти всички групи в Столичния общински съвет изтеглихме един сериозен заем, с който да бъдат обновени тротоарите, като основното действие не е само в самата голяма Община, районните кметове разполагат с половината от бюджета и биха могли те също да участват в процеса. От там насетне вече тече и процесът, той е и причината големи тротоари да са разкопани, надяваме се ремонтът скоро да приключи и да имаме съвсем различен облик, тъй като това ще донесе ползи за всички ни“, подчерта Вучев. /БГНЕС