Димитър Бечев: Предсрочните избори ще предотвратят по-нататъшен срив на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов може да се спре на варианта за провеждане на предсрочни избори, за да предотврати по-нататъшния срив на ГЕРБ. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Бечев.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него.

БГНЕС: Масовите протести продължават, въпреки че правителството се опита да ги потуши с дъжд от икономически мерки. В тази ситуация как виждате изхода от днешната политическа криза?

Димитър Бечев: Изходът е единствено избори. Борисов трябва да реши кой вариант е по-добрият - служебно правителство и предсрочен вот или пълен мандат. Нищо чудно да се спре на първия вариант с цел да предотврати по-нататъшен срив на ГЕРБ през зимата.

БГНЕС: Редица водещи западни издания, например „Ди Велт“, призоваха ЕС и канцлера Ангела Меркел да започнат битка с държавите-членки, които не спазват върховенството на закона. Уви, нашата страна също се споменава сред тях. Способно ли е настоящото правителство да върне доверието на западните партньори и какво трябва да направи за целта?

Димитър Бечев: Тепърва предстои дебат как може да се обвържат средствата по пакета за борба с последиците от Ковид-19 с върховенството на правото. Тук на мушка отново са Унгария и Полша, което в някакъв смисъл е благоприятно за София. Но засилената финансова солидарност неминуемо води и до по-строг контрол от страна на държавите-донори. Холандия, Франция и други ще наблюдават България по-изкъсо. Единственият начин да се гради доверие е чрез реални институционални реформи - например в обществените поръчки. Ремонтът на съдебната власт е належащ също така.

БГНЕС: Как големите енергийни проекти на Балканите ще се отразят върху вътрешнополитическата ситуация у нас?

Димитър Бечев: Не очаквам да имат директен ефект, освен ако договорът за изграждането на „Балкански поток“ и заемът за проекта породят мащабен корупционен скандал. В такъв случай може да станат и тема в предизборната кампания. /БГНЕС