Димитър Бечев: София не трябва да подминава провокациите на Белград

България трябва да отговори твърдо на сръбските провокации и да не ги подминава. Това заяви Димитър Бечев, преподавател в Университета на Северна Каролина.

Той коментира твърденията на сръбските власти, че българското разузнаване действа активно в Сърбия и застрашава нейната национална сигурност със своите действия. „На такива провокации трябва да се отговори твърдо и да не се подминават“, каза пред БНР експертът, който е автор на книгата „Русия се завръща на Балканите“.

Той смята, че отношенията между Сърбия и Русия ще продължат в същия дух, въпреки разразилия се шпионски скандал. „Не очаквам по сделките, които са сърцевината на отношенията, да има някакъв завой и промяна“, каза Бечев.

Според него нашият регион не е приоритет за руската външна политика. „Балканите са второстепенен въпрос, който от време на време възниква. Политиката на Русия е – "Балканите са слабо звено" и когато трябва да се осъществи натиск върху Запада, винаги там се намират пролуки. Русия няма същите ресурси като НАТО и ЕС и същата оферта към страните от региона“, отбеляза Бечев.

Решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира евроинтеграцията на Македония е негативно.

„То подкопава ЕС и неговите усилия да налага стабилност и да помага на тези държави в региона да се реформират. Лек оптимист съм в дългосрочен план. За Северна Македония мнозинството държави-членки са за начало на преговорите. Изглежда ще се намери компромис, при който ще има ревизия на методологията за водене на преговори. Може би ще има зелена светлина за Северна Македония, Албания навярно ще остане да чака“.

Според него трябва да има целенасочени усилия и ясна стратегия как да се помогне на Северна Македония да се справи с вътрешните проблеми. Тук е залогът за ЕС, категоричен е Димитър Бечев. /БГНЕС