Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната

"В резултат на политическата криза през последните години загубихме инициативата и лидерството. Въпреки това нашата готовност за приемане на еврото остава висока. За да финализираме процеса през 2025 г., се нуждаем от устойчива проевропейска политическа конструкция".

Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев на международната конференция „България в еврозоната, кога?“, предаде репортер на БГНЕС.

"Маргиналните теми изместват истинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се измерва не с милиони, а с милиарди. България възможно най-скоро трябва да завърши европейската интеграция с присъединяване към еврозоната", подчерта Радев.

Гуверньорът обясни, че България има дългогодишна история в процеса с някои научени, но и други ненаучени въпроси.

"България в голяма степен беше инициатор и лидер в последния етап от разширяване на еврозоната през 2018 г. През последните години се лутаме в лабиринта на политическата криза", каза още управителят на БНБ.

До голяма степен сме технически готови. Подготовката на търговските банки върви по план, а монетният ни двор е напълно готов. В процес на обновяване е автопаркът от транспортни средства. БНБ и Банковият сектор със сигурност ще бъдат напълно готови до края на годината за еврочленството на страната, подчерта той.

По думите му, още работа има по отношение на небанковия финансов сектор и мерките срещу изпирането на пари.

"Нуждаем се от проверопейска политическата конструкция. Така ще постигнем няколко цели: възстановяване на политическите контакти на най-високо равнище; приемане възможно най-бързо на Закона за приемане на еврото; ускоряване на работата по техническата подготовка", обясни Радев. /БГНЕС