Димитър Стоянов: С датата Радев цели да има време за подготовката на честни избори

Няма смисъл да коментирам подхода на президента за смяната на датата на парламентарните избори и е свързано с промяна на часовото време. Първоначалната дата беше 28 март и впоследствие насрочена датата на 4 април, защото отварянето на изборните секции е свързано с началния час и може да доведе до проблеми с отварянето на СИК. Това заяви пред бТВ Димитър Стоянов, главен секретар на президента Румен Радев.

Основна цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнение и законодателната власт да си свършат добре работата, и да подготвят провеждането на едни честни избори в условията на пандемия, добави Стоянов.

По време на консултациите Караянчева заяви, че за парламента е достатъчна една седмица да вземат решение по необходимите закони и изборите да се случат в здравословни условия, подчерта Стоянов.

На 26 март приключва дейността на парламента и кой ще контролира правителството на Борисов. Абсурдно е да бъде оставено правителството без контрола на парламента. Една седмица е достатъчна да се справят, ако имат волята да го направят. Управляващите не желаят и нямат воля да се справят с поставените проблеми, убеден е Димитър Стоянов. На 17 януари 2020 г. президентът организира работна среща за промяна в Изборния кодекс, той обсъди с държавни институции, с ГРАО, с НСИ, с партии, с Информационно обслужване, с всички промени в Изборния кодекс, за да се създадат условия за честни избори. За съжаление на тази среща не дойдоха нито ГЕРБ, нито ОП, нито изпълнителната власт. След това проспаха една година по подготовката на изборите в условия на пандемия, отбеляза Стоянов. Какви бяха мотивите им да се отвори Изборният кодекс август месец. Защо не вкараха промените, които бяха коментирани още тогава, попита Стоянов. При сегашните консултации беше констатирано, че нищо не е направено и нищо не е променено, няма здравен протокол, няма машини, няма договор за доставка. Няма методика, по която да бъдат изпитвани тези машини, каза още Димитър Стоянов. /БГНЕС