Димитър Главчев: Приоритет е стабилизиране на обстановката вътре в одитния орган

“Моята цел е стриктно да се придържаме към рамките на закона. Когато някой кандидатства за някаква позиция той трябва да е запознат каква е нормативната уредба в тази област и да се съобразява с нея. Ако в процеса на работа се появят идеи за подобряване, те трябва да се консултират с народните представители”. Това заяви Димитър Главчев, кандидатурата на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, предаде репортер на БГНЕС.

“Продължавам да държа на идеята за Консултативен съвет, който да разглежда качеството на работа на одиторите в Сметната палата без да им се меси. Външното мнение може само да бъде плюс”, каза още Главчев.

Относно 16-те прекратени одитни доклада, което стана ясно от ръководството на Сметна палата, Главчев поясни, че ще се поинтересува точно какво се е случило с тях. “Сметната палата има добра репутация в обществото, някои пропуски трябва да се изяснят, но те не се дължат на одиторите. Сигурен съм, че одиторите са на едно добро равнище. Разбира се, тяхната по-добра квалификация трябва да е стимулирана и с по-добро заплащане”, каза още кандидатът на ГЕРБ- СДС за председател на Сметната палата. Димитър Главчев коментира, че в Консултативния съвет, който той предлага, трябва да участват хора от всички парламентарни групи, след което коментира, че трудно биха се приели решения в противоречие със закона. “Трябват минимум четири гласа от членовете на Сметната палата, не вярвам, че такива ще се съберат ако има предложения в разрез със закона. Не съм чул някой да е казал, че някой политик или политическа партия му се е обаждал и да му влияе”, каза още Главчев.

“Сметната палата трябва да остане независима без значение какво е политическото мнозинство”, заяви Нина Стоименова, кандидатът за председател на Сметната палата на ПГ на “Възраждане”.

“Приоритет е стабилизиране на обстановката вътре в одитния орган, да се придобие увереност на всички нива, че служителите няма да бъдат масово освобождавани, както и сигурност при работата на одитната институция. Ако бъда избрана за председател на Сметната палата ще се погрижа одитния орган в своята работа да се ръководи от утвърдените международни стандарти, да работи прозрачно и да се гарантира независимостта на Сметната палата”, каза още Нина Стоименова.

Стоименова поясни, че е работила с екипите на Сметна палата и не може да каже, че не са квалифицирани. “Трябва да се види къде трябва да се направи промяна в структурата, но не трябва да има кардинални промени. Нямам визия за генерално преструктуриране на администрацията”, заяви още кандидатът на Възраждане за председател на Сметна палата. Тя подчерта, че всичко трябва да бъде изведено на масата и нищо “на трупчета” няма да бъде оставено. “Важно е населението да бъде информирано чисто, ясно и прозрачно. Не бих могла да кажа дали съм “за” идеята да бъде съставен Консултативен състав, защото идеята те да са политически лица не знам дали е добра. Ако те бъдат експерти, професионални, независими и със съответната експертиза - да”, заяви Нина Стоименова. Тя подчерта, че трябва да има екселска таблица, в която да пише защо даден одит е прекратен, оставен и т.н. Подхвърлянето на констатации е изключително опасно, защото ръководството не е на терен, там са експертите. По отношение на случая “НЕКСО”, ако е необходимо да се направи проверка аз съм “за”, каза още Стоименова. /БГНЕС