Димитър Радев: На 95-ия метър сме от Еврозоната, икономическият ни сектор е вече там

“Не трябва да се фокусираме само върху БНБ и търговските банки. Колкото повече се активизира работата на координационния съвет за приемане на еврото, толкова по-бързо ще се подготвим. Въпросът е да се подпомогне работата от всички останали институции, участници в процеса”. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев, предаде репортер на БГНЕС.


Радев поясни, че 118 млн. е ресурсът на търговските банки за тази година, но "ние трябва да гледаме на този процес не само фокусирайки се върху БНБ и търговските банки". “Български пощи" виждаме, че имат проблем, и това е тема, която трябва да се разгледа”, каза още той.


Димитър Радев заяви, че България вече е член на Европейския банков съюз. “БНБ е пълноправен участник в ключови органи в Еврозоната. Тоест, ние до голяма степен сме интегрирани в Еврозоната, така че няма нищо логично да не продължим този курс на развитие. Въпросът, който поставяте е чисто политически”, каза още управителят на БНБ, в отговор на Стоян Таслаков от “Възраждане”, който попита защо не се изчака с въвеждането на еврото докато се произнесе българския народ чрез референдума, който партията инициира.


Управителят на БНБ коментира, че за да се финализира процеса по присъединяване в Еврозоната, няма допълнителни условия и е съвсем реалистично до 1 януари 2025 г. да приемем еврото. “За България критериите бяха приети още през 2020 г. Системно и последователно се работи по техническата подготовка за приемане на еврото. Проблем виждам в конкретния дисбаланс - имаме един икономически сектор, и институция, която е в Еврозоната, без страната да е там”, коментира Радев. “Освен техническата подготовка е важна и законодателната програма - там напредъкът е сериозен. Има един пакет от закони, чрез графика по който работим, не виждам пречка целият този пакет в компетенциите на БНБ да не влезе през началото на септември в НС. Ние сме на 95-тия метър до влизане в Еврозоната”, подчерта още гуверньорът на БНБ.


Радев обясни и, че няма ограничение да се плаща в евро, има определени проблеми за бизнеса, но решения има. “Царският път към приемане на еврото е проблем относно по високите разходи за бизнеса, ние обаче трябва да продължим по начина, по който сме подготвили нещата, защото има много други неща, които ще подпомогнат процеса. Има масово намаляване на кешовите наличности през първите 6 месеца след приемане на еврото, но може по-рано да се обявяват цените, и да се предприемат други дейности”, каза още той. /БГНЕС