Димитрина Опренова: Изработката на бижута от художествено стъкло е голямо удоволствие

„Стъклото е една сфера на отдушник, на отпускане, на моменти на творене, което ми доставя огромно удоволствие, така че когато човек има идеи какво иска да направи и какво да постигне, оттам нататък стъпките за успех не са толкова трудни. Има и значителен интерес към изкуството, самата аз на щанда си съм водила най- интересните разговори за истинското, ръчно направеното, което мен безкрайно ме радва“. Това заяви за БГНЕС Димитрина Опренова, която изработва бижута от художествено стъкло.

„Необходими са пещи за стъкло, като стъклото трябва да е специално, художествено, защото цветовете стъкло трябва да бъдат еднакви, тъй като в различните проекти те да могат да се съчетаят добре и цялостният шаблон, който изработваме да се получи красив и блестящ“, заяви още тя. „Стъклото е много благодатен материал, върху който може да се твори и много често стъкло, което е било използвано в друг проект, може да се внедри в друг такъв. Изключително важно е много бавно да се затопля стъклото, много бавно да изстива, защото структурите в стъклото да се успокоят и то да бъде здраво и бижутата да издържат по-дълго“, уточни още артистът. „Въпреки положителните фактори при направата на бижута от стъкло, понякога пещите ни изненадват и човек трябва да познава много добре работата си и материалът, с който работи.

Сега интересът към ръчно изработените бижута се увеличава, макар и стъклото да не е много познат елемент в България. Тези хора, които са посещавали типичните места, на които се изработват всякакви неща от стъкло веднага се залепват за щанда, останалите гледат с малко недоверие, но все пак и те започват да се вълнуват“, обясни още Димитрина Опренова. /БГНЕС