Димитриос Копелузос: Терминалът в Александруполис ще бъде завършен в срок

“В рамките на една година това е втората среща, която осъществяваме с вас, което говори за важността на осигуряването на газ чрез терминала в град Александруполис. Този проект е от решаващо значение не само заради гарантирането на партньорството на двете ни страни, но и също така за установяването на иконичомическата стабилност на Балканите от Централна Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилване на конкуренцията.”, заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с ръководителите на компаниите “„Gastrade” и „Copelouzos Group“, предаде репортер на БГНЕС.

Радев уточни и важността на завършването на интерконектора “IGGB“ и неговото заработване от 1-ви октомври, което е отново доказателство за добрите ни междусъседски отношения. “Българското правителство прави всичко възможно, за да съдейства на строителите на IGGB, за да може интерконекторът да бъде завършен. Служебното правителство е поела също ангажимента да достави енергия на страната на най-добри цени. Ще направи всичко възможно, за да започне прозрачни търгове за доставка на газ в най-скорошни срокове. Надяваме се и редовното правителство след това да довърши тази задача.”, допълни още президента Радев.

“Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в постигането на по-голяма стабилност и осигуряването на по-големи възможности, заяви Димитрис Копелузос, ръководителят на компанията “Copelouzos Group”

“Ние сме изградили това дългогодишно партньорство с доверие, че то е важно и за двете държави. Участието на България в изграждането на този терминал казва от какво значение е то за диверсификацията на източниците и за осигуряването на енергийната сигурност. Превид условията и завишенето търсене на енергия, завишаването на капацитета на терминала, е от съществено значение.”, уточни още той и продължи: “Смятаме, че България е приоритет, заради своето дългогодишно партньорство и фактът, че България е връзката между Гърция и Източноевропейските пазари. От нас зависи да включим колкото се може повече партньори в този проект. Ние вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме”, подчерта той и изрази щастието си, че интерконекторът България-Гърция ще заработи от 1-ви октомври, тъй като той е също от съществена важност.

”Нашата група сътрудничи с България от 1973г и сме изключително удовлетворени от това дългогодишно парньорство. Мога да кажа, че Вие сте приятели на Гърция и аз се чувствам тук като у дома.”, заяви и Костас Сигнеос, ръководителят на компанията “Gastrade”, в началото на срещата.

Радев провежда среща с ръководителите на компаниите "Gastrade” и „Copelouzos Group, за да обсъди възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис. На срещата присъстват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“./ БГНЕС