Димитров: България и ЕС си дават сметка, че културата е приоритет

Министерството на културата проведе третото и последно обществено обсъждане по Стратегията за развитието на културата в периода 2019-2029 г. Изключително слаб интерес. За началото на дебата в НДК дойде заместник-министърът на културата Румен Димитров и не повече от двайсетина експерти, кадри на министерството, предаде репортер на БГНЕС.

Стратегията е с обем от 100 страници. Разработена е от близо 150 души. В документа са залегнали предложения за промени в законодателството, мерки за децентрализация в сектора, равнопоставеност на частни, държавни и общински институции, възможности за културен туризъм.

Настоящият документ се базира на направен анализ на средата за предходните десет години, поставя си за цел да посочи пътищата за развитието на българската култура и отстояването на националната културна идентичност.

Проектът обхваща следните десет области: културно наследство; визуални изкуства и архитектура; изпълнителски /сценични/ изкуства; книга, четене, библиотеки; читалища и любителско изкуство; аудиовизия и медии; авторско-правна политика; международно културно сътрудничество; култура и образование; национален фонд „Култура“.

„Стратегията доразвива политиката на министерството да осигурява възможности за развитие на различните сектори на проектен принцип, на все по-добро финансиране и дофинансиране на сектора. Парите винаги не стигат, но има видимо увеличение всяка година на бюджета на министерството и на целия сектор „Култура“, заместник-министър Румен Димитров.

Оптимистичните планове на Министерството са и през следващите години поетапно да се увеличават парите за култура. Димитров отказа да се ангажира с конкретни цифри и според него не е нужно. „Правителството си дава сметка, а и председателството на ЕС доказа, че културата е приоритетен сектор, а и Европа си дава сметка. В тази връзка сме умерени оптимисти за бюджетирането в нашия сектор“, каза той.

Оттук нататък стратегията влиза за съгласуване първо през МС, а след това в Народното събрание. Конкретен срок за влизане в сила, Румен Димитров не се наема да прогнозира. /БГНЕС