Димитров и Лазаров със страхотен обрат срещу Великобритания за АТП Къп

България победи Великобритания в новия турнир по тенис за мъже АТП Къп, след като в мача на двойки Григор Димитров и Александър Лазаров записаха престижен успех срещу силната двойка Джейми Мъри/Джо Солисбъри. Българите надделяха със 7-6(5), 6-7(2), 11-9 след близо 2 часа игра на „Кен Розуел Арена" в Сидни.

Димитров и Лазаров играха много смело и като равен с равен с една от най-силните двойки в света, а за капак постигнаха четири поредни точки в решителния тайбрек, с които сложиха точка на спора. Първият сет доминираха сервиращите и в него нямаше пробиви. В самото начало на втората част британците взеха подаването на българите, но Димитров и Лазаров се върнаха в сета в последния възможен момент.

В решителния тайбрек Мъри и Солисбъри водеха почти през цялото време и накрая получиха два мачбола при 9-7 в своя полза. Българите обаче отговориха с четири безответни точки и се поздравиха с един от най-големите успехи за родния тенис в отборните надпревари.

В по-ранните двубои българи и британци си разминиха по един успех. Димитър Кузманов бе победен от Камерън Нори с 2-6, 6-3, 2-6. Кузманов е с 370 места под днешния си съперник в световната ранглиста, но въпреки това игра достойно и успя да вкара мача в трети сет.

53-ят в света Нори започна уверено и проби още в откриващия гейм на мача, а скоро след това стигна до втори пробив и взе първия сет с 6-2. Българският тенисист отговори подобаващо и взе първи ти гейма на втората част, след което сервира безупречно, като изгуби едва пет точки на своите подавания в целия сет и не даде нито една точка за пробив на съперника си, преди да затвори частта с 6-3. В началото на решаващия сет двамата си размениха по един пробив, преди Кузманов да поиска медицински тайм аут, след който Нори взе още два пъти подаването на българина. Кузманов поиска второ медицинско прекъсване, но силите му стигнаха само за още един гейм и в крайна сметка британецът затвори мача след точно два часа игра.

Григор Димитров победи Даниел Еванс с 2-6, 6-4, 6-1 във втория мач на сингъл срещу Великобритания.

Димитров започна колебливо срещата и допусна цели три пробива в първия сет, който отиде на сметката на Еванс след 6-2. Българският тенисист вдигна оборотите във втория сет и поведе с пробив и 5-2, след което загуби подаването си, но успя да стигне до нов пробив при 5-4 и да вкара мача в решаващ трети сет. В него Григор доминираше и даде само един гейм на съперника си, за да стигне до крайния успех след два часа и 15 минути игра. /БГНЕС