Димитров и Томова започват в Мелбърн в ранните часове на вторник

Григор Димитров и Виктория Томова ще изиграят своите мачове от първия кръг на Откритото първенство на Австралия в ранните часове на вторник. 26-ят поставен в схемата Димитров се изправя срещу чешкия квалификант Иржи Лехечка във втория мач от програмата на Корт 7, където играта започва в 2:00 часа българско време с двубоя Емилио Гомес - Марин Чилич.

Лехечка преодоля квалификациите, за да стигне до основната схема в Мелбърн, като последователно победи Майкъл Мо (САЩ) с 6-3, 6-4, Макс Пърсел (Авл) със 7-6(2), 7-6(8) и Дмитрий Попко (Каз) с 4-6, 6-3, 6-3. 20-годишният чех е професионалист от 2020 година, а негов треньор е Михал Навратил. Висок е 185 см и тежи 80 кг, а най-високото му класиране в световната ранглиста е 138-мо място от ноември 2021 г. В момента той заема 143-та позиция в подреждането. Ако Григор Димитров, който е четирикратен четвъртфиналист в Австралия, отстрани Лехечка, във втори кръг ще играе с победителя от мача между Беноа Пер (Фр) и Тиаго Монтейро (Браз).

При жените Виктория Томова открива програмата на Корт 16 в Мелбърн Парк с мач срещу първата ракета на Франция Ализе Корне, който започва в 2:00 часа българско време. Томова преодоля пресявките с последователни победи над Деспина Папамихаил от Гърция, Кейти Суон от Великобритания и Ирина Мария Бара от Румъния. До момента 26-годишната Томова и 31-годишната Корне са се срещали само веднъж - през 2019 година в Осака, като тогава българката спечели в три сета. Французойката заема 62-ро място в ранглистата на WТА, а Томова е на 119-а позиция. При успех над Корне във втория кръг Томова ще играе с победителката от мача между номер 3 в схемата Гарбине Мугуруса (Испания) и Клара Бюрел (Франция). /БГНЕС