Димитров: Нямам вина за трупани загуби за последните 20 г., прокуратурата да провери

Не нося отговорност за трупаната загуба за 20 г. за Пирогов, аз не съм бил в Пирогов. Тези 30 млн., за които говори министърът, са натрупана загуба за последните 20 г. 6 млн. е загубата за 2022 г., в която моята работа няма все още принос. Не чувствам вина, че тези 6 млн. лева пак ми ги приписват на мен, това е пак за минал период от време. Това заяви на брифинг директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Работата на финансовия и административния директор е да поемат болницата да не е на самоход, неговите хора от неговия екип тогава са били финансов и административен директор на болницата, тези въпроси на тях да зададе здравният министър. Поел съм Пирогов с 5,2 млн. лева на месец заработка, за тази година и половина с труда си хората отзад вдигнаха заработката на Пирогов на 10 млн. лева, заяви Димитров. Когато някой напада и обижда Пирогов, обижда тези хора в белите престилки, ние не сме престъпници, аз съм тук да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления, категоричен е Димитров. Предавам документи на всички медии на таблица с натрупаната загуба, предавам писмо от директора на Пирогов до главния прокурор, с молба прокуратурата да влезе в Пирогов и да направи проверка, предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на Пирогов. Изпратил съм писмо до Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха Пирогов, каза още Димитров.

Изпълнителният директор на “Пирогов” подчерта, че тази сутрин проф. Хинков е обидил всички служители на болницата затова и обяви, че “Пирогов” ще заведе колективен иск за обида и уронване авторитета на болницата срещу министъра на здравеопазването и неговия екип. “Парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата”, коментира още проф. Димитров, след което уточни, че и като частно лице ще заведе иск за клевета и уронване на авторитета. “Помолил съм лично моите адвокати да подготвят документите срещу изказванията на здравния министър Хинков в медиите”, допълни проф. Валентин Димитров.

Д-р Атанасов от клиника по вътрешни болници подчерта, че Пирогов лекува тежко болни хора. “По какво трябва да бъдем оценявани, по финансите си или по лекуването? Докога?”, попита докторът, след което настоя да се промени статута на търговски дружество на спешната болница “Пирогов”. “Всеки един директор настоява за това нещо и никой министър нищо не прави”, категоричен е д-р Атанасов. /БГНЕС