Димитров преодоля Чилич на старта в Мелбърн

Григор Димитров се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, след като победи хърватския ветеран Марин Чилич с 6-4, 6-2, 7-6(5) в мач от първия ден на турнира. Българският тенисист нямаше късмет при жребия и изтегли най-тежкия съперник от непоставените играчи, но демонстрира много солидна и прецизна игра, за да запише чиста победа над именития си противник и да продължи напред.

Димитров записа чист успех над Чилич.

Срещата на Корт 3 в Мелбърн Парк започна равностойно, но Димитров по-често поставяше под напрежение своя съперник при негов сервис и това даде резултат в седмия гейм, когато българинът проби, а след това нямаше проблем да затвори сета на своето подаване. Силната игра на Гришо продължи и в началото на втората част, в която той бързо дръпна с пробив и 2-0, след което отново бе безгрешен на собствен сервис и стигна до нов пробив за крайното 6-2. Третата част бе най-оспорвана, като този път Чилич първи стигна до пробив и сервираше за сета при 5-3, но Димитров успя веднага да върне изоставането си и да стигне до тайбрек, в който се наложи със 7-5, за да затвори мача след малко над два часа игра.

Статистиката от двубоя подчерта превъзходството на Димитров, който стигна до трети успех в седем мача с Чилич. Хасковлията реализира 19 аса срещу едва три двойни грешки, вкара 69 процента от първия си сервис и спечели 83 процента от тези разигравания, и завърши срещата с 34 печеливши удара срещу 19 непредизвикани грешки. От другата страна на мрежата Чилич записа 26 уинъра и 41 непредизвикани грешки.

Марин Чилич.

"Това е може би един от най-трудните ми жребии за първи кръг, трудно е да играеш срещу Чилич. Радвам се, че успях още в началото да намеря играта си. Страхотно е да спечелиш по подобен начин. Той може би беше напрегнат, целеше линиите, докато аз играх по-сигурно. Подготовката тази година бе много различна, просто трябва да играеш с това, с което разполагаш. Последните няколко седмици бяха като боен клуб. Сега е важно кой как ще започне и колко бързо ще намери ритъма си. Беше хубаво да имам такава подкрепа, от доста време не съм играл пред публика", сподели Григор след чистия успех.

Във втория кръг на турнир Димитров ще се изправи срещу участващия с уайлд кард представител на домакините Алекс Болт, който победи Норберт Гомбос в четири сета - 6-2, 6-2, 4-6, 6-3. 28-годишният Болт се намира на 166-то място в световната ранглиста и до този момент не се е изправял срещу Димитров. Мачът от втория кръг трябва да се проведе в сряда. /БГНЕС