Димитров: Работи се по стратегия срещу руската дезинформация

Има действия и желание за стратегия срещу руската дезинформация. Това каза народният представител от "Демократична България" Мартин Димитров пред БГНЕС.

Димитров и неговият колега Георги Ганев поискаха от премиера Кирил Петков да вземе отношение срещу хибридните атаки, на които е подложена страната ни от Русия и които стават все по-опасни на фона на кризата около Украйна.

От администрацията на премиера Петков отговориха, че „правителството е решено да разработи своя национална стратегия срещу хибридните заплахи“, която ще е хармонизирана с документите на НАТО и ЕС. Правителството обещава да разработи тази стратегия „в обозрим срок от 6 месеца“.

"Има няколко действия. Едното е питане към премиера за стратегия относно хибридната война и различните стратегии за дезинформация. Знаем, че на ниво правителство се работи по тази тема и че министърът на дигитализацията е пряко ангажиран. Има обещанието, че до няколко месеца ще има развитие“, каза Димитров.

На въпрос дали тази стратегия ще бъде закъсняла след няколко месеца на фона на напрежението Русия – Украйна, той отговори: "България никога не е имала такава стратегия за противодействие на такива заплахи. Да бъде изработена трябва време. Въпросът е, че има желание това да се направи“.

Мартин Димитров заяви, че са поискали старата авиационна бойна техника от времето на Варшавския договор да бъде поддържана в натовски държави. „В бюджета има 126 млн. лв. за тази цел и е много важно тази поддръжка да не става в Русия, а да става в държава член на НАТО или наш съюзник“, каза той. /БГНЕС