Димитров срещу квалификант на старта на АО, Джокович срещу сънародник

Първата ни ракета Григор Димитров ще играе срещу квалификант в първия кръг на дебютния за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън, отреди тегленият жребий.

Григор Димитров.

Българинът ще узнае на по-късен етап името на първия си съперник в Мелбърн, а при успех ще играе срещу един измежду Беноа Пер (Франция) и Тиаго Монтейро (Бразилия). Потенциален съперник в трети кръг пък е четвъртият в схемата Стефанос Циципас, който започва с мач срещу шведа Микаел Имер. Жребият за тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис бе отложено с над час поради неяснотата около участието на световния номер 1 и действащ шампион Новак Джокович.

Сърбинът, който изчаква решение на министъра на имиграцията на Австралия Алекс Хоук за евентуално второ анулиране на визата му, което ще го депортира от страната, в крайна сметка попадна в жребия и ще стартира срещу своя сънародник Миомир Кецманович в борбата за десета титла в Мелбърн и рекордна 21-а от Големия шлем. При успех той ще играе с американеца Томи Пол или квалификант.

Новак Джокович.

Шестият поставен в схемата Рафаел Надал, който също има амбиции да стане едноличен водач по титли от Шлема, стартира срещу представителя на САЩ Маркос Гирон. Световният номер 2 Данийл Медведев, шампион на Ю Ес Оупън и финалист от миналата година в Австралия, открива кампанията си с мач срещу швейцареца Хенри Лааксонен. Третият в схемата Александър Зверев стартира срещу сънародника си Даниел Алтмайер. От останалите по-любопитни сблъсъци в първи кръг при мъжете правят впечатление мачовете на Камерън Нори със Себастиан Корда, Райли Опелка и Кевин Андерсън, Лоренцо Музети с Алекс Де Минор и Дан Еванс с Давид Гофен.

При дамите, поставената под номер 1 в схемата и световна номер 1 Ашли Барти, която спечели турнира в Аделаида миналата седмица, ще играе първо с квалификантка в търсене на дебютна титла от Шлема на собствена земя.

Действащата шампионка Наоми Осака, поставена под номер 13, е в половината на Барти и ще стартира защитата на титлата си с мач срещу колумбийката Камила Осорио. Тя може да се изправи срещу австралийката Барти на осминафиналите. Втората в схемата Арина Сабаленка от Беларус, която отпадна рано в два подготвителни турнира за Откритото на Австралия, започва кампанията си срещу представителката на домакините Сторм Сандърс. Третата поставена Гарбине Мугуруса се изправя срещу Клара Бюрел от Франция, а румънката Симона Халеп стартира срещу полякинята Магдалена Фрех. Шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану има трудна съперничка в първи кръг в лицето на американката Слоун Стивънс.

Ашли Барти.

От останалите двойки в първи кръг при жените правят впечатление мачовете на шампионката от 2020 София Кенин с Мадисън Кийс в изцяло американски сблъсък, Айла Томлянович – Паула Бадоса, Елизе Мертенс – Вера Звонарьова и Анжелик Кербер – Кая Канепи. /БГНЕС