Димки и юмруци прекратиха заседанието на албанския парламент

В напрегната обстановка, днешното пленарно заседание на албанския парламент протече с физически сблъсъци, димки и масирано присъствие на служители на Националната гвардия. В дневния ред беше включен проектобюджетът за следващата година, вместо продължителен дебат, той приключи за пет минути, съобщи "Албениън пост".


Опозиционните депутати, поддръжници на Сали Бериша, първо блокираха със столове трибуната, след което продължиха по вече познатия сценарий от последните четири заседания на парламента. Те бяха против присъствието на охраната и дори нападнаха физически няколко от тях.

Председателят на парламента Линдита Никола, след като прецени, че няма възможност за нормална работа, подложи на гласуване проектобюджета, който беше приет по принцип с 83 гласа на депутатите от мнозинството и част от опозицията, след което заседанието приключи.

"Единственото ново нещо е одобряването на най-големия публичен бюджет в историята. Той е в размер на около 7 милиарда евро, което е два пъти повече от бюджета за 2013 г, заяви след заседанието Бленди Чучи, координатор на парламентарната група на Социалистическата партия.

"Що се отнася до битката на опозицията, ние ще я продължим в Парламента. Няма да позволим нормалната работа на парламента. Няма да позволим нормалното протичане на пленарното заседание. 4 минути и 29 секунди от пленарното заседание означават, че парламентарниът вот е бил нелегален" добави Газмент Барди от партията на Бериша.

За Бериша от друга страна, всичко е противоконституционно по "нареждане на министър-председателя Еди Рама и изпълнено от неговия полубрат Линдита Никола". /БГНЕС

Категории: