Димов: Трябва да сме много добре подготвени физически и психически за мача с Казахстан

Трябва да сме много добре подготвени физически и психически за мача с Казахстан. Това заяви капитанът на националния ни отбор за Купа Дейвис Валентин Димов на днешната съвместна пресконференция, на която тимът бе награден за Отбор на месец февруари в традиционната анкета на Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. България се класира за Световна група I на отборната надпревара след успеха си над Нова Зеландия, а през септември ще се изправи срещу Казахстан. На събитието присъстваха още Александър Лазаров и Александър Донски.

„Стратегията за всеки мач е индивидуална и различна, мач с мач не си прилича. Имаме и план и според мачовете на единично, кой да бъде пуснат на двойката. Смея да твърдя, че към всеки противник подхождаме с различна стратегия. Предизвикателството е много по-голямо, играчите са по-добри откъм резултати и ранкинг, физически трябва да сме много по-добре подготвени – особено във втория ден, мачовете стартират с двойки и два мача на единично. Ще бъде доста по-трудно срещу Казахстан, възможност за 4-и и 5-и мач, трябва да сме запазили максимално играчите си и да бъдат свежи“, започна Димов.

Валентин Димов.

Той заяви, че е оптимист за включването на първата ни ракета Григор Димитров за мача с казахстанците. „Провели сме разговори с неговия екип още преди мача с Нова Зеландия. Ще бъдат проведени разговори и с него, ще се радваме, ако се присъедини към отбора. Аз съм оптимист, надежда винаги има, до последно“.

Капитанът ни за Купа Дейвис е на мнение, че мястото на България в Световна група I приляга на тима. „Щом успяхме да постигнем тези три победи, защо не? Резултатите ни занапред ще успеят да покажат дали ще се задържим или не, но смятам, че това място ни приляга. Момчетата показват все по-добри резултати от висок ранг, те показват едно развитие и ранкингът им прогресира. Нормално е резултатите ни като отбор да прогресират“.

Димов не пожела да коментира дали Адриан Андреев ще бъде включен в състава, както и дали ще има тенис турнир в България тази година. „Не искам да давам конкретен отговор. Рано е още, септември месец е далеч. Контакти винаги има. Обсъждат се варианти за турнир тук, но не мога да кажа нищо конкретно в момента. При нас всичко е много динамично. Всички момчета играят различни турнири всяка седмица. Когато наближи времето, искаме да направим и един разширен лагер. Янаки Милев спечели първи турнир на международно ниво. Най-важно е момчетата да са здрави и да подобряват играта си. Има добър шанс да имаме 3-4 състезатели на Ролан Гарос и на Уимбълдън“.

Александър Лазаров говори за мача си с Александър Бублик от Казахстан, който загуби на турнира в Дубай след отказ поради контузия. „Контузията ми беше отпреди това, просто нямаше какво да направя. Знаех, че ще се откажа – надявах се нещо от адреналина да ме вдигне, но не ми помогна. Направи ми впечатление, че беше изгледал всичките ми мачове, особено този с Лехечка в София. Успяхме да си поговорим малко. Със сигурност на хард е по-добър. Той не се впуска в дълги мачове – особен е, но и психически показва нестабилност. Това е Купа Дейвис, всичко става“, каза той.

Александър Лазаров.

Родният ни тенисист разкри и плановете си в следващите месеци, като заяви, че е в по-добро психическо състояние сега и физически се подобрява. „Аз съм на мнение, че човек трябва да е обективен на база физическото и душевното си състояние. Сега сме в I група, не се знае къде ще сме в бъдеще. Да, минах през някои много неприятни неща, човек не може да предвиди тези неща. Мисля, че психически съм добре – тренираме добре с Мико и Алекс. Сега заминавам в събота за Швейцария, там има Чалънджър, след това още един в Сан Ремо – най-вероятно след това ще бъда в Маракеш, тъй като ходят по-малко хора и може да съм поставен в квалификациите. Поставил съм си за цел да играя в големи турнири, независимо от по-ранна загуба. Готов съм да участвам на по-силни турнири, защото ще играя със силни тенисисти, а така свиквам и придобивам ценен опит“.

Предстоят ми три поредни турнира във Франция – Чалънджър 75, където ще се концентрирам върху двойки, ще се пробвам да стигна далеч, да си кача още малко ранглистата на двойки, ще видя дали ще мога да вляза на сингъл. Ще изиграя една 25-ица, където ще се фокусирам върху сингъл, и една 15-ица, чувствам се готов физически и психически“, коментира своите планове Донски. /БГНЕС