Динков: Проучваме възможностите за Балканска лига

Проучваме възможностите за Балканска лига. Това заяви президентът на ВК Марица и първи вицепрезидент на БФВолейбол Илия Динков на днешната пресконференция, на която женският тим бе награден за Отбор на месец февруари, предаде репортер на БГНЕС. На събитието в Пресклуб България присъства и старши треньорът на отбора и селекционер на женския представителен тим Иван Петков.

Динков (л) и Петков (д) с наградата за Отбор на месец февруари.

Динков разкри, че Марица е потвърдила участието си в групите на Шампионска лига през следващия сезон. „Ще се опитаме да преминем през затрудненията в отборните спортове, не става въпрос само за Марица и за волейбола и да изградим боеспособен състав. Вече заявихме официално на 29 май пред Европейската федерация, че потвърждаваме участието си в групите на Шампионска лига през следващия сезон. В момента има заседание на Европейската федерация, конферентна връзка, на която ще се присъединим впоследствие, за да разберем какво ще е бъдещето на европейските турнири по волейбол за следващия сезон“. Старши треньорът на пловдивчанки Петков призна, че тимът ще разбере бъдещето си на по-късен етап поради глобалната пандемия. „Всяка година еволюираме като представяне. За всички е ясна ситуацията и ние трябва да се съобразим с някои неща. Нашето бъдеще ще бъде ясно на по-късен етап. Първо, почти всяка година нашият отбор търпи големи промени, текучеството е много голямо във волейбола за разлика от другите колективни спортове. Миналата година пак казах, че се надяваме за надграждане, няма как да сме сигурни в това. Ще направим всичко по силите си по отношение на селекция. Чисто спортно-технически нещата се виждат с друго око, с по-висок критерий. Тази година летвата е вдигната много високо“. Динков коментира слуховете за присъединяване на Марица към турското първенство, както и тези за създаването на Балканска лига. „Вижте, аз днес разбрах откъде е тръгнала новината, имаше предварителни разговори, както за участие в Турската лига, така и с Румънската федерация, разговори в аванс. Въпреки съгласието на ръководителите на федерацията, аз лично не съм сигурен, че Марица ще бъде предпочетен пред някой турски клуб. Третият проект е за Балканската лига, имаме идея и проучваме възможностите. Това, според мен, е най-реалистично и изпълнимо. Не е тайна за никого, че проблеми с провеждане на първенствата и с качеството на първенствата в съседните държави ги има, но на този етап няма нищо конкретно. От другите съседни страни са съгласни за създаването на подобна лига“.

Президентът на Марица и първи вицепрезидент на БФВолейбол Илия Динков.

"Конкретни заявки с имена за клубове за следващия сезон няма, като постъпят във федерацията, ще разберем. Марица и Раковски вероятно ще участват. Индикацията от волейболен клуб Левски са, че няма да участват. Относно Пранди и Желязков, въпросът е как двамата ще се стиковат. Всичко звучеше много обещаващо в началото, чух, че е имало някакви недоразумения впоследствие. Те двамата бяха единствените кандидатури за треньорския пост на националния отбор. При подрастващите беше по-различно, имаше при някои групи по 4-5 кандидати“, добави президентът на Марица. „Липсата на конкуренция винаги се отразява на представянето на състезателите, не само във важните мачове. Ние имаме и този проблем с привличането на състезателите поради липсата на конкурентна среда в нашето първенство. Това е доста сериозен проблем. Един треньор не знае как отборът би реагирал в тежка ситуация и е много трудно да се контролира отборът, не само да се подготвя – трудно е, ние се опитахме до някаква степен да го компенсираме с приятелски мачове, но те са нож с две остриета – не знаеш дали твоите състезателки са достатъчно мотивирани, как ще излезе съперникът срещу теб. Те не могат да заменят официалните двубои“, продължи Петков.

Старши треньорът на Марица и женския национален отбор Иван Петков.

В момента имаме по-анализаторска работа. Имаме набелязани имена, но не мога да ги оповестя още, тъй като няма нищо официално. Над 90% от състава вече е част от други отбори. С оглед на представянето ни е нормално да има интерес от други отбори. Опитваме се да взимаме ниво състезатели, което да бъде адекватно на Шампионска лига. Много е задължаващо да си както треньор на Марица, така и на женския национален отбор, радвам се, че мога да разчитам на един и същ щаб през годините, трудно е да се съчетават, но както се казва, лесно няма никъде. Тези момичета, които идват при нас са определено професионалистки, но сега нашата цел е да опитаме да вкараме и млади момичета, през последните 2-3 години го направихме и това дава своето положително отражение. С достатъчно добре планирана и анализирана работа, нещата се получават“, завърши той. /БГНЕС