Дипломат: Вархеи е страшен в собствените си очи и пренебрежим в очите на ЕК

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи създава впечатление за нетърпелив европейски чиновник, който обича да поставя условия. Това разказа пред БГНЕС чуждестранен дипломат от кариерата, участващ в преговори с унгарския еврокомисар.

Това, което прави впечатление при преговорите с него е „лишеното от дипломатически такт поведение и послания на Вархеи“.

Според дипломатическия източник „Вархеи най-малкото трябва да се държи възпитано, заради неуспешната си дейност в Западните Балкани и най-вече инкасираните си откровени провали в Сърбия“.

„Условия и употреба на езикови конструкции, които издават нервност от страна на комисаря трябва да се избягват, когато става дума за страна-членка на ЕС като България, която не трябва да прави компромис с националната си сигурност“, подчерта дипломатът.

Вархеи е неуспешен не само на Западните Балкани.

„Така например с цената на потенциален колапс, той поставяше условия на палестинската власт, за да отпусне очакваната годишна помощ от 300 милиона. Една политика на извиване на ръце“, каза дипломатът и добави:

„Въпреки неподходящата агресивност на еврокомисаря, парите в момента са отпуснати, а условията му не бяха взети под внимание. Това показва, че Вархеи е страшен в собствените си очи и пренебрежим в очите на Европейската комисия и нейния председател“, заяви дипломатът. /БГНЕС

Категории: