Дипломати: Париж има резерви за бързото разширяване на ЕС

Словения се подготвя за срещата на върха на 6 октомври, по време на която ще бъде обсъдено бъдещето на Западните Балкани в Европейския съюз

Очаква се лидерите на ЕС да заявят писмено, че подкрепят разширяването, но ще го обвържат с провеждането на реформи в самия съюз, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”.

Чуждестранните агенции цитират европейски дипломати, според които все още има скептицизъм във Франция и Холандия.

Тези две държави отхвърлят предложението на Словения за интегриране на целия регион в ЕС до 2030 г., тъй като няма достатъчно време за провеждане на необходимите реформи.

Според дипломати, Париж има резерви относно бързото разширяване на Европейския съюз с шестте страни от Западните Балкани, тъй като процесът на вземане на решения може да бъде усложнен допълнително.

От друга страна, остава опасението, че при вакуум в региона биха се появили съперници на Запада като Турция, Китай и Русия.

Лидерите на ЕС ще проведат неформална среща във Бърдо, Словения, тази вечер, а перспективите на Албания, Косово, РС Македония, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина ще бъдат обсъдени на 6 октомври.

Белград и Подгорица вече са започнали преговори за членство; Тирана и Скопие очакват положително решение дали България ще отмени ветото върху Македония, докато Косово и Босна остават страни кандидатки за присъединяване към европейското семейство. /БГНЕС