Дипломатически спор между Полша и Южна Африка

Южна Африка обяви, че самолетът, превозващ служителите по сигурността, придружаващи президента Сирил Рамафоса на мирната мисия в Украйна, е бил задържан в Полша, което е предизвикало дипломатически спор, предаде АФП.


Според южноафрикански официални лица чартърен полет, превозващ сили за сигурност и журналисти, е бил блокиран при кацането си на варшавското летище "Шопен", като полските власти не са позволили на намиращите се на борда да слязат.

"Дълбоко сме разтревожени от преживяното, през което са преминали", заяви говорителят на Рамафоса Винсент Магвения, определяйки инцидента като "достоен за съжаление".

Полското правителство заяви, че някои от лицата на борда не са имали разрешение да внасят оръжие в страната и поради това не са били допуснати да слязат на летището.

"Те не получиха разрешение да напуснат самолета с оръжията си и прецениха, че ще останат на борда", заяви заместник-ръководителят на специалните служби на страната Станислав Зарин.

Магвения съобщи, че южноафриканските официални лица работят за разрешаване на безизходицата, която по-рано предизвика остър коментар от началника на охраната на Рамафоса, който обвини полските власти в расизъм - обвинение, което Зарин отхвърли като "глупост".

Самолетът е напуснал Претория рано в четвъртък, като се съобщава, че на борда му е имало около 120 души, между които служители по сигурността и журналисти. Групата е трябвало да последва Рамафоса по време на пътуването му до Киев като част от мирната мисия на африканските лидери.

"Забавят ни, излагат на опасност живота на нашия президент", заяви ръководителят на президентската охрана генерал-майор Уоли Руд на импровизирана пресконференция на борда на самолета.

"Казват, че нямаме разрешителни, а това не е вряно", добави Руд, макар да призна, че някои членове на делегацията са имали само копия на необходимите документи.

"Виждате ли какви расисти са те", допълни той.

По-късно Магвения отрече инцидентът да е застрашил сигурността на президента.

Мисията върви по план

Рамафоса пристигна във Варшава отделно на борда на президентския самолет "Инквази", след като участва в срещата на върха на ООН в Женева, Швейцария.

След кратка среща с полския президент Анджей Дуда той се насочи към Ржешов, близо до украинската граница, а след това с влак към Киев, съобщиха от президентската канцелария.

"Независимо от затрудненията, които се появиха в Полша останалата част от мисията протича доста добре и по план", каза Магвения.

В късния следобед някои от журналистите на борда на самолета съобщиха, че най-накрая им е било позволено да напуснат самолета.

Магвения обяви, че се надява на екипа по сигурността да бъде разрешено да се присъедини към Рамафоса за втория етап от мирните преговори в събота в Русия. /БГНЕС