Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов – един от най-ярките представители на българската дипломатическа общност, когото загубихме на 24 ноември.

Дипломат, общественик, интелектуалец, филантроп и най-вече бележит българин, със своя личен пример Иван Станчов успяваше да вдъхновява всички, които имаха честта да го познават или да работят с него.

Измежду многото и различни примери за приноса му за развитието на съвременната българска дипломатическа служба е това, че той бе един от първите идеолози на създаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.

Почина големият български дипломат Иван Станчов

В периода 2010-2015 г. Иван Станчов бе Почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт – време, в което с огромния си авторитет той щедро допринесе за изграждане на дипломатическата школа и представляваше вдъхновяващ еталон за младите поколения български дипломати.

От 2015 г. Дипломатическият институт към министъра на външните работи въведе практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за свой патрон заслужили личности от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито възпитаници са младото попълнение на българската дипломатическа служба. Тази традиция осъществява необходимата връзка на съвременността с миналото и вдъхновява чрез примера на патриотизъм и професионализъм.

Иван Станчов принадлежи към знаменита фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически агент на България в Румъния (1894 – 1895), Австро-Унгария (1895 – 1897) и Русия (1896 – 1906), министър на външните работи (1906 – 1908) и министър-председател (1907). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа служба от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка дипломат. След 47 години принудително изгнание, през 1990 г. Иван Станчов се завръща в България за да продължи дипломатическата традиция на своя род като посланик във Великобритания и Ирландия (1991 – 1994) и външен министър (1994 – 1995).

За приключване на процеса по наименуването на Дипломатическия институт с името на Иван Станчов предстоят няколко юридически действия, заявиха от МВнР. /БГНЕС