Дипломатическият форум в Анталия събира 147 държави от Балканите и света

Турският град Анталия ще бъде домакин на тридневно събитие за дипломати от цял свят, съобщи в. "Сабах".


Дипломатическият форум в Анталия (ADF) ще събере представители от 147 държави от 1 до 3 март. В третото издание на форума ще участват близо 4500 души, сред които 19 държавни глави, 73 министри и 57 международни представители.

Форумът "Издигане на дипломацията по време на кризи" ще обхване глобалните проблеми, включително изменението на климата, миграцията, ислямофобията, търговските войни и изкуствения интелект. Форумът през 2021 г. имаше около 2000 посетители. През 2022 г. бяха организирани 30 панела, а тази година ще се проведат 52 панела.

На форума ще бъде открита изложбата „Векът на Турция“, която представя визията на страната в областта на изкуството, енергетиката, отбраната и индустрията. Форумът ще включва и „Bulletproof Dreams: Изложба на деца-художници от Газа“, организирана от Дирекцията по комуникациите на Турция, за да подчертае хуманитарната криза в Газа през гледната точка на децата. По време на откриващата сесия ще има преводи на френски, испански, арабски и руски език.

На панела на лидерите, наречен „Издигане на дипломацията по време на кризи“, ще участват президентите на България, Косово, Сомалия и Джибути, които ще обсъдят напредъка и значението на дипломацията. Вторият панел ще обсъди насърчаването на мултилатерализма по време на кризи, с участието на президентите на Мадагаскар, Гвинея-Бисау и Конго. Форумът ще включва регионални сесии за Африка, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион, както и области с географско и скорошно външнополитическо значение за Турция.

Панелът по балканските въпроси ще включва външните министри на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония, заедно със специалния представител на Обединеното кралство за Балканите. Те ще обсъдят предизвикателствата и възможностите в региона.

Форумът ще се съсредоточи и върху Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и проблемите на сигурността, с два панела за Евразия и тюркския свят. /БГНЕС