Директор на музей във Флоренция: Градът е проститутка

Масовият туризъм е превърнал Флоренция в "проститутка", заяви един от директорите на музеите в града, което предизвика възмущението на политици, включително на министъра на културата на Италия.

"Когато един град се превърне в проститутка, е трудно да стане отново девствен", заяви пред репортери Сесилия Холберг, директор на галерия "Академия", в която се намира статуята на Давид на Микеланджело, в рамките на събитие.

"Флоренция е много красива и бих искала да се върне към своите граждани, а не да бъде смазана от туризма", добави германската историчка, оплаквайки се от липсата на нормални магазини по улиците, препълнени със сувенири.

Но "вече е твърде късно", каза тя според вестник "Ла Република", като предупреди, че ако няма "абсолютна" спирачка на броя, "не виждам повече надежда".

По-късно Галерията излезе с изявление, в което Холберг се извини "за това, че е използвала неправилни думи" за "града, който обичам".

"Това, което исках да кажа, е, че Флоренция трябва да бъде свидетел за цяла Италия на все по-осъзнат туризъм, а не на туризъм от типа "удари и бягай"", каза тя.

Но министърът на културата Дженаро Санджулиано заяви, че думите ѝ са "сериозни и обидни" за Флоренция и цяла Италия - и заплаши да предприеме действия, като заяви, че ще "оцени всички подходящи инициативи" съгласно действащото законодателство.

Националистическото правителство на министър-председателя Джорджия Мелони е обвинявано, че се стреми да издигне повече италианци на висши културни постове, както и повече хора, които симпатизират на нейните десни възгледи.

Миналата година министрите одобриха промяна, която принуждава шефовете на опери да напускат работата си, когато навършат 70 години - мярка, която широко се разглежда като начин да се отстранят някои чужденци от постовете им.

Заместник-кметът на Флоренция Алесия Бетини също се обяви против Холберг, като заяви, че ако градът е проститутка, "тогава флорентинците ли са деца на проститутка, а туристите - клиенти на проститутка?".

Бившият премиер Матео Ренци, сенатор от Флоренция, заяви, че Холберг "трябва да се извини или да подаде оставка".

Директорът на галерията е последното длъжностно лице в Италия, което изразява загриженост относно въздействието на прекомерния туризъм, особено в градове като Флоренция - където историческият център е пълен с тълпи през по-голямата част от годината - и Венеция.

След като културната организация на ООН предупреди, че може да загуби ценния си статут на културно наследство, миналата година Венеция обяви плановете си да изпробва схема за продажба на билети, за да контролира броя на посетителите, която ще започне през април. /БГНЕС