МЗ не прие оставката на д-р Дечо Дечев, той остава директор на болница "Иван Рилски"

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев остава на поста си и ще продължава да ръководи лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е приел подадената от д-р Дечев оставка и подкрепя настоящото ръководство на болницата.

По-рано днес се проведе протест в защита на директора на болницата, след като той депозира оставката си пред Министерството на здравеопазването.

“Има личен натиск, но те не са на ниво министър. Болницата е апетитна хапка, някои хора искат да са директори на болница, която е с минимални проблеми, така да се каже”, коментира пред протестиращите д-р Дечев. Относно финансовото състояние на болницата, директорът подчерта, че лечебното заведение завършва 2022 г. с близо 4 млн. печалба въпреки това, че болницата не бе приоритетна за МЗ. “Болницата не е получавала капиталови разходи, а откакто белодробната болница "Св. София" се вля в нея през септември, ние погасихме със собствени средства нейния дълг от 1,5 млн. лв. Успяхме да коригираме техните заплати и те са два пъти по-високи от преди, започна да се връща нейния напуснал персонал, затова мисля, че няма проблем”, заяви още д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечо Дечев

„Д-р Дечев превърна лечебното заведение в една печеливша болница, без милиони задължения. Той осигури невероятни условия за пациенти и достойни възнаграждения за работещите, хората държат да няма никаква промяна в ръководството на болницата“, заяви за БГНЕС Милена Атанасова, председател на синдикалната организация в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заместник-председател на Национален синдикат „Защита“, след което уточни, че и от синдикалната организация също са поискали среща с премиера. „От МЗ се изисква не само вливане на пари, но и подкрепа, за да продължи болницата да работи нормално, опасенията са, че ако това не се получи, има опасност лечебното заведение да бъде в нелеко състояние“. Събитията сега ми напомнят на тези отпреди 6 -7 години, когато по времето на министър Москов, д-р Дечев отново беше отстранен, тогава имаше ежедневни протести и блокиране на улици. Позитивното беше, че той отново се върна, и хората го приеха с отворени ръце“, припомни Атанасова.
„Въпреки че сутринта д-р Дечев помоли всички служители да не излизат на протест, все пак хората изразяват своята тревога и желание за това да няма промяна в ръководството на болницата. Докторът уточни, че днес очаква решение на проблема и среща с премиера. От синдиката също поискахме среща с министъра, очакваме решението, защото ако днес няма категорично положителен отговор, че това ръководство ще продължи да работи спокойно с помощта на МЗ, от утре хората са готови да излизат на протест не само в болницата, а и извън нея“, обясни още тя.
Неврологът д-р Александър Карамашев също изрази подкрепа към настоящия директор д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечев е много добър професионалист, винаги е оказвал подкрепа за всички, сега и аз изразявам такава за него. Моите впечатления за него са блестящи“, коментира още той.

Два часа след протеста от болницата разпространиха прессъобщение за проведен телефонен разговор между директора й и министъра на здравеопазването.

„Днес в телефонен разговор, получих уверението на министъра на здравеопазването д-р Меджидиев, че няма да приеме подадената от мен молба за напускане", съобщи д-р Дечо Дечев. Министър Меджедиев е поел ангажимент пред него да се обсъдят и решат всички поставени въпроси, относно развитието на болницата.

БГНЕС припомня, че директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев подаде молба за напускане поради липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката.

След вливането на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски" на 23.09.2022 г., директорът на болницата е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ), в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си, адресирано до служебния министър Асен Меджидиев, д-р Дечев посочва 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на Министерството на здравеопазването, но по думите на директора на болницата, все още няма решение на всички посочени от него проблеми. /БГНЕС